Archive of the Czech Institute of Egyptology, Faculty of Arts, Charles University
Ptahshepses, grav, Egypts gamle rike

Gjenoppdaget egyptisk grav avslører 4400 år gammel mumie

Etter 160 års glemsel har en enorm underjordisk grav fra oldtiden blitt gjenoppdaget. Alt tyder på at eieren, Ptahshepses, var en av de mektigste embetsmennene i det gamle Egypt.

For 160 år siden oppdaget den franske arkeologen Auguste Mariette et viktig gravsted i nærheten av Sakkara i Egypt.

Den berømte arkeologen, som oppdaget tempelet ved Sfinksen, startet utgravningen, men fullførte aldri arbeidet.

Snart dekket sanden graven, og den ble gjemt og glemt - helt til nå.

Nå har et team av tsjekkiske arkeologer ikke bare gjenoppdaget og avdekket graven, men også funnet dens betydningsfulle eier.

Arkeologer fra det tsjekkiske egyptologiske instituttet fant frem til stedet i 2022 ved å sammenligne detaljerte satellittbilder med gamle kart.

Nylig åpnet de gravkammeret, der inngangen var blokkert av en stor kalkstein.

Kammeret ble plyndret i oldtiden, men inneholdt fortsatt en del av det opprinnelige gravgodset, blant annet keramikk og en mumifisert fisk.

Den store steinsarkofagen var delvis åpen, og inni lå det mumifiserte liket av gravens eier, embetsmannen Ptahshepses, som levde i det gamle riket for 4400 år siden.

Giftet seg med en kongsdatter og introduserte dødsrikets hersker

At Ptahshepses ikke var en hvilken som helst embetsmann, fremgår av en inskripsjon på en rituell dør i graven. Inskripsjonen forteller at Ptahshepses giftet seg med en datter av farao Userkaf - grunnleggeren av det femte dynastiet.

Ifølge forskerne er han den første kjente embetsmannen fra en ikke-kongelig familie som har giftet seg med en kongsdatter.

Ptahshepses, grav, Egypts gamle rike

Gravkammerets rektangulære overbygning er hele 42 meter lang og 22 meter bred.

© Archive of the Czech Institute of Egyptology, Faculty of Arts, Charles University

En inskripsjon over døren nevner også guden Osiris, dødsrikets hersker. Dette er et av de tidligste eksemplene på at den mektige guden nevnes.

Henvisningen til Osiris, en av de viktigste figurene i den egyptiske gudeverdenen, gjør graven enda mer bemerkelsesverdig, mener arkeologene.

Funnet er "en av de største egyptologiske oppdagelsene som er gjort de siste årene", konkluderer utgravningsleder Miroslav Barta i en pressemelding fra det tsjekkiske egyptologiske instituttet.