Ahmed Yousry Mahfouz & Wikimedia Commons
Tutankhamons grav

Hvem ble rammet av mumiens forbannelse?

Verdenspressen sto klar da arkeologen Howard Carter åpnet døren til farao Tutankhamons gravkammer i 1923. Noen måneder senere dør en av deltakerne på mystisk vis, og snart sprer historiene om en forbannelse seg.

Den 16. februar 1923 åpnet arkeologen Horward Carter den forseglede døren til et egyptisk gravkammer som han hadde funnet året før.

Graven tilhørte farao Tutankhamon, og da Carter gikk inn i den mørke graven, fant han en mengde våpen, smykker og andre gravgaver. Men graven inneholdt også en forbannelse som ville bringe død og ulykke over alle som forstyrret faraoen, fastslo avisene som fulgte oppdagelsen.

VIDEO: Se skattene i Tutankhamons grav

Egypterne fant på forbannelsen

Ideen om at egyptiske graver er forbannet, eksisterte allerede i oldtiden. Her ble noen graver utstyrt med tavler som advarte om at ubudne gjester ville bli straffet av gudene.

Forbannelser kom til overflaten igjen på 1800-tallet, da britene ble rammet av en stor fascinasjon for det gamle Egypt. Historier om mumienes hevn var spesielt populære, og da Carter åpnet Tutankhamons grav i 1923, lå de gamle historiene allerede klare.

Tutankhamons grav

Tutankhamons grav inneholdt en mengde gravskatter – og ifølge avisene også en forbannelse.

© Library of Congress & Ahmed Yousry Mahfouz

Adelsmann var første offer

Ifølge avisene var det første offeret for Tutankhamons forbannelse adelsmannen George Herbert, som døde få måneder etter å ha besøkt graven.

I de påfølgende ti årene døde seks personer som hadde deltatt i utgravningen.

Hver gang løftet pressen frem forbannelsen, men i dag mener forskerne at den avdøde gikk bort av naturlige årsaker. For eksempel døde Herbert av blodforgiftning etter å ha kuttet seg under barbering. Dessuten var totalt 58 personer til stede da graven ble åpnet, så de aller fleste gikk altså fri fra forbannelsen. Inkludert Carter selv, som døde først i 1939 av lymfekreft.

Selv om mumiens forbannelse er fri fantasi, har flere analyser vist at gamle graver kan inneholde bakterier og mugg som kan være helseskadelig.