John William Waterhouse & Netflix
Kleopatra Netflix

Hvilken etnisitet hadde Kleopatra?

Kleopatras etnisitet har opptatt historikerne i århundrer. Senest har Netflix publisert en drama-dokumentar der dronningen blir fremstilt som svart – men de historiske kildene sier noe annet.

«Netflix prøver å skape forvirring og spre falsk informasjon om at den egyptiske sivilisasjonen er av svart opprinnelse», sier den berømte egyptiske arkeologen Zahi Hawass.

Hans reaksjoner kommer i kjølvannet av at strømmetjenesten Netflix har produsert en ny dokudrama-serie om den egyptiske dronning Kleopatra (69–30 f.Kr.).

I serien blir Kleopatra spilt av en svart skuespillerinne – og det har ført til mye kritikk fra både egyptere, grekere og makedonere.

VIDEO: Se trailer til Netflix' «Queen Cleopatra»

Video

Forfedrene var grekere

Ingen skriftlige kilder fra antikken behandler Kleopatras etnisitet, men noen spor kan likevel peke oss i retning av dronningens herkomst.

Historikerne vet at Kleopatra ble født inn i et dynasti som hadde blitt grunnlagt 250 år tidligere av makedonsk-greske Ptolemaios 1.

Dynastiet var kjent for innavl for å holde den rojale linjen ren. Men i tillegg til sine to greske koner hadde Kleopatras bestefar en konkubine hvis etnisitet er uklar.

Hun kan teoretisk ha vært Kleopatras bestemor, men bevisene er mangelfulle, og antikkens kilder indikerer ikke at konkubinen skulle ha vært svart.

Kleopatras far hadde også flere koner, og ifølge den greske historikeren Strabon var de alle av høy status. Derfor var de sannsynligvis grekere eller fra den religiøse eliten i Egypt, som hadde tradisjon for å gifte seg med grekerne.

Derfor er historikerne i dag enige om at Kleopatra enten var fullblodsgresk eller hadde noen egyptiske forfedre, som mest sannsynlig ikke var svarte. Hun vil derfor trolig ha lignet kvinnene i middelhavsområdet.

Denne teorien bekreftes også av statuer og mynter fra oldtiden med avbildninger av Kleopatra.

Kleopatras mange ansikter

Kleopatra er en av antikkens mest berømte personligheter, og historien hennes har lenge fascinert filmfolk. Derfor har den egyptiske dronningen blitt portrettert – på vidt forskjellige måter – i en mengde filmer.

Kleopatra
© Paramount Studios

Cleopatra (1934)

Hvem spiller Kleopatra?
Claudette Colbert

Hvordan blir hun portrettert?
I filmen er Kleopatra en slu og forførende dronning som bruker sin skjønnhet og list for å oppnå makt og kontroll. Hun er villig til å forråde sine nærmeste og bruker sin seksualitet som et våpen for å manipulere menn og nå sine mål.

Kleopatra
© 20th Century Studios

Cleopatra (1963)

Hvem spiller Kleopatra?
Elizabeth Taylor

Hvordan blir hun portrettert?
Kleopatra er en sterk, mektig og karismatisk dronning som er fast bestemt på å beskytte riket sitt mot trusselen fra romerne. Dronningen blir fremstilt som intelligent og politisk kunnskapsrik, men hun bruker fortsatt sjarmen sin til å manipulere folk.

Kleopatra
© Netflix

Queen Cleopatra (2023)

Hvem spiller Kleopatra?
Adele James

Hvordan blir hun portrettert?
I Netflix’ drama-dokumentar fremstår den egyptiske dronningen som en sterk og mektig kvinne som kjemper for å holde riket sitt sammen. Selv om den kalles en dokumentar, fortelles det flere ganger at Kleopatra like gjerne kunne vært svart.