Hvordan løste man hieroglyfenes gåte?

Hur kunde man förstå vad de egyptiska hieroglyferna betydde?

Rosettastenen är skriven med hieroglyfer (överst), på demiotiska (mitten) och på klassisk grekiska (nedre).

SVAR Den egyptiske Rosettasteinen er uten tvil et av tidenes mest omtalte arkeologiske funn. Dette skyldes at den gjorde det mulig å løse hieroglyfenes gåte. Steinen ble skapt i år 196 f.Kr., og innskriften – en hyllest til kong Ptolemaios V – ble nedskrevet på tre forskjellige skriftspråk: gresk, hieroglyfer og demotisk skrift (en senere versjon av gammelegyptisk).

Hieroglyfene forsvant på 300-tallet e.Kr. , da kristendommen fortrengte alle rester av den gamle egyptiske religionen. Steinen, som var plassert i et tempel i byen Rosetta, ble tatt ned og anvendt som bygningsmateriale. I 1799 ble steinen funnet innmurt i en vegg av en gruppe soldater i Napoleons hær som arbeidet på et fort utenfor Alex­andria. Et par år senere tok britene den som krigsbytte, og dermed havnet den i British Museum i London, der den står den dag i dag.

I mange hundre år representerte hieroglyfene et mysterium. I 1822 greide franskmannen Jean-François Champollion å tyde den gammel-egyptiske skriften ved rett og slett å sammenligne de forskjellige versjonene av steinens innskrifter med hverandre.