Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rosettastenen är skriven med hieroglyfer (överst), på demiotiska (mitten) och på klassisk grekiska (nedre).

Sivilisasjoner - Egyptere

Hvordan løste man hieroglyfenes gåte?

Hur kunde man förstå vad de egyptiska hieroglyferna betydde?

SVAR Den egyptiske Rosettasteinen er uten tvil et av tidenes mest omtalte arkeologiske funn. Dette skyldes at den gjorde det mulig å løse hieroglyfenes gåte. Steinen ble skapt i år 196 f.Kr., og innskriften – en hyllest til kong Ptolemaios V – ble nedskrevet på tre forskjellige skriftspråk: gresk, hieroglyfer og demotisk skrift (en senere versjon av gammelegyptisk).

Hieroglyfene forsvant på 300-tallet e.Kr. , da kristendommen fortrengte alle rester av den gamle egyptiske religionen. Steinen, som var plassert i et tempel i byen Rosetta, ble tatt ned og anvendt som bygningsmateriale. I 1799 ble steinen funnet innmurt i en vegg av en gruppe soldater i Napoleons hær som arbeidet på et fort utenfor Alex­andria. Et par år senere tok britene den som krigsbytte, og dermed havnet den i British Museum i London, der den står den dag i dag.

I mange hundre år representerte hieroglyfene et mysterium. I 1822 greide franskmannen Jean-François Champollion å tyde den gammel-egyptiske skriften ved rett og slett å sammenligne de forskjellige versjonene av steinens innskrifter med hverandre.

Les også:

Egyptere

Franskmand løste hieroglyffernes gåde

11 minutter
Egyptere

Sfinksen: Egypts sanddekkede gåte

19 minutter
Egyptere

Ny studie: Egyptisk konge hadde gigantisme

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul