Warsaw Mummy Project

Mumifisert prestinne overrasker igjen

Egyptologene fikk seg en overraskelse da de skannet en mumie som de antok var en prest. Plutselig dukket det opp noe uventet.

I 2016 undersøkte polske eksperter en mumifisert prest som levde i den egyptiske byen Teben for 2100 år siden. Da fikk de den første store overraskelsen. Det viste seg nemlig at presten slett ikke var en mann, men en prestinne. Nå har den polske forskergruppen gjort en enda mer forbløffende oppdagelse.

Dr. Marzena Ożarek-Szilke fra mumieprosjektet ved Warszawa universitet og hennes mann, Stanisław Szilkec, var i ferd med å legge siste hånd på en grundigere undersøkelse av mumien da de tok en ekstra titt på de skannede bildene.

“I den avdøde kvinnens mage fikk vi et glimt av noe som er velkjent for oss som er foreldre til tre barn: en liten fot”, forklarer ekteparet.

På denne CT-skanningen kan man skimte foten i mumiens mage.

© Warsaw Mummy Project/HISTORIE

Verdens første gravide mumie

Det er første gang at det er funnet en gravid egyptisk mumie. Fostre ble normalt fjernet under balsameringsprosessen for å stoppe forråtnelsen. De polske forskerne vet ennå ikke om det har vært for vanskelig for balsamørene å få fjernet fosteret, eller om det har blitt etterlatt av religiøse eller andre grunner.

“Det er uklart hva som er grunnen til at fosteret ikke ble fjernet fra den avdødes mage under mumifiseringen”, sier Wojciech Ejsmond fra det polske vitenskapsakademiet. Han tilføyer at det skal undersøkes nærmere om kvinnen døde som følge av sin graviditet eller f.eks. en ulykke.