Mumifiserte bein gjenskaper egyptisk dronning

Forskernes kunnskap om den egyptiske dronning Nefertari har så langt vært sparsom. Det skal to mumifiserte bein endre på.

En skulle ikke tro det, men for 3200 år siden satt disse beina på den egyptiske dronning Nefertari.

© Michael Habicht

Restene av to mumifiserte bein har lenge vært utstilt på et italiensk museum uten å vekke oppsikt.

Men i fremtiden kan de oppstykkede lårbeinsknoklene og kneskålene se frem til mye mer oppmerksomhet: En ny analyse av de 3200 år gamle beina tyder på at de tilhørte den egyptiske dronning Nefertari.

Faraoens favoritt

Ramses 2. hadde over 200 koner og elskerinner. Men Nefertari, som var den første han giftet seg med, var favoritten. Hun var kjent for sin skjønnhet, visdom og aktive rolle i Egypts utenrikspolitikk, og da hun døde, fikk hun et storslått gravkammer i Dronningenes dal.

Gravrøvere har vært på ferde, og det meste av både Nefertaris mumie og skatter er forsvunnet. Men med dronningens bein i hendene kan forskerne nå gjenskape et nøyaktig bilde av hvem Nefertari var.

Ut fra størrelsen på knærne har de for eksempel regnet seg frem til at Nefertari var mellom 165 og 168 cm høy. Det betyr at hun var høyere enn 84 prosent av kvinnene som levde på hennes tid. Dessuten døde hun da hun var mellom 40 og 60 år gammel.

Nefertaris gravkammer ble utsmykket med et enormt veggmaleri som skulle illustrere hennes tidsløse skjønnhet. Maleriet regnes i dag som et av de viktigste egyptiske kunstverkene.

© Wikimedia

Betydningsfull dronning

Det har lenge vært mistanke om at de mumifiserte beina tilhørte Nefertari, men først nå er en grundig analyse kommet med en konklusjon.

Det gleder Michael Habicht, som er egyptolog ved Institutt for evolusjonær medisin ved universitetet i Zürich i Schweiz, at forskerne nå kan gjenskape bildet av Nefertari.

"Hun er en av de største og mest betydningsfulle dronningene Egypt har hatt," sier han.