Ny teknikk vekker barnemumie til live

Ved å kombinere CT-skanninger med 3D-skanninger har forskere klart å lage en nøyaktig digital kopi av en 2000 år gammel barne-mumie.

© Volume Graphics/Artec 3D/the Rosicrucian Egyptian Museum

Da hun døde, ble de indre organene hennes fjernet, og hun ble svøpt i et tøystykke sammen med øreringer, en amulett og et romersk halskjede.

Og selv om det er 2000 år siden den egyptiske barnemumien som i dag er kjent som Sherit ("Den vesle"), ble begravd, er det nå mulig å finne ut mer om hver enkelt detalj i kroppen hennes.

Ville vite alt om mumien

Sherit kom til the Rosicrucian Egyptian Museum i den amerikanske byen San Jose i 1930, og ble i 2005 CT-skannet for første gang.

Skanningene avslørte at piken var mellom 4,5 og seks år gammel, og at det sannsynligvis var diaré eller hjernehinnebetennelse som tok livet av henne. Men forskerne ville vite enda mer, sier Julie Scott, administrerende direktør for museet:

"Vi ville finne en måte som kunne gi oss mer informasjon om mumien, uten at vi ødela innpakningen," sier hun.

Komplett digital kopi

Løsningen ble å kombinere CT-skanningene med 3D-skanninger. Det har resultert i en komplett digital 3D-kopi av mumien i farger, som gjør det mulig å se hvordan mumien ser ut både innvendig og utvendig - uten at mumien har tatt skade.

Sherit er et av de første menneskene som er analysert med den nye teknikken, men forskerne bak skanningen håper at den i fremtiden også kan brukes i andre sammenhenger og av andre fagområder.