Nye spor i mumiegåte – Gebelein Man virtuelt obdusert

En 5500 år gammel drapsgåte kan bli løst etter at ny teknologi har gjort det mulig å finstudere sårene på en egyptisk mumie.

Mumien av den såkalte Gebelein Man ble funnet begravd i sanden nær Nilen i 1896.

Gebelein Man undersøkes på British Museum

Undersøkelser av British Museums­ mest berømte mumie – den såkalte Gebelein­ Man – viser at liket var en ung mann, og at han ble drept. Ifølge museets eksperter var mannen mellom 18 og 21 år da han ble stukket i ryggen – trolig med en kniv eller et spyd.

"Analyser av lik fra oldtiden avslører sjelden dødsårsaken, men såret i ryggen – såvel som skadene på skulderbladet og ribbeina – stemmer overens med ett enkelt stikk", sier Daniel Antoine fra museets avdeling for fysisk antropologi.

Mumien ble CAT-skannet

Forskerne brukte digitale bilder og CAT-skanninger til å skape en tredimensjonal, virtuell kopi av mumien. Eksperter kunne deretter studere mumien ut- og innvendig på et virtuelt operasjonsbord uten å røre den skjøre originalen.

Ifølge ekspertene var stikket mot skulderbladet så kraftig at det knuste ribbeinet under og skadet venstre lunge. Fravær av vergeskader på mumiens armer fikk forskerne til å anta at gjerningspersonen overrasket den unge mannen. Konklusjonen er at drapet derfor ikke kan ha skjedd i krig.

Hvem morderen var, kan ikke undersøkelsene gi svar på.

Skanning skreller lagene av mumien

Sett utenfra På den virtuelle 3D-modellen av mumien fant forskerne et hittil oversett stikksår i venstre skulder.

Sett innenfra Stikksåret var så kraftig at det knuste ribbeinet under skulderbladet og punkterte lungen.