Nyoppdaget grav avslører ukjent egyptisk dronning

Tsjekkiske arkeologer har gjort et overraskende funn som kan kaste nytt lys over Egypts første pyramidebyggere.

Dronning Khentakawess er funnet

Arkeologer ved Karlsuniversitetet i Praha har nær Kairo i Egypt funnet graven til en hittil ukjent dronning. Den ligger i et gravkompleks som tilhørte farao Neferefre (2460-2458 f.Kr.) fra Egypts 5. dynasti. Dronningen er funnet i et underjordisk kammer der det er en sjakt som kommer opp like ved farao Neferefres pyramide.

«Beliggenheten leder oss til å tro at hun var hans kone», sier utgravningsleder Miroslav Bárta. Han forteller at inskripsjoner på veggene inne i gravkammeret angir at den avdøde er dronningen Khentakawess 3. Ifølge forskerne var hun ukjent selv for lokale historikere helt til denne graven ble funnet.

Farao Neferefres kone

Khentakawess 3.s mann, Neferefre, var blant faraoene som bygde de første egyptiske pyramidene. Han er særlig kjent for den uferdige pyramiden i begravelseskomplekset Abusir, der han selv ble gravlagt.

Hvem var dronning Khentahawess 3?

Khentakawess 3. var gift med farao Neferefre, som regjerte for rundt 4450 år siden. Hun var etter alt å dømme mor til farao Menkauhor, som regjerte åtte eller ni år rundt år 2400 f.Kr.

I dronninggraven har arkeologene funnet flere statuetter og miniatyrskåler og krukker av kalkstein. Foto: AFP/Scanpix