Sahar Saleem
CT-skanning av Golden Boy mumie

Skanninger avslører: Guttemumie fylt med amuletter av gull

CT-skanninger av en hittil uutforsket guttemumie har gitt forskerne et innblikk i hvor mye magisk hjelp det krevde å komme helskinnet gjennom den egyptiske underverdenen.

I 1916 ble en mumifisert tenåringsgutt funnet på en egyptisk gravplass. Men mumien ble bare plassert i Kairo museums kjeller, hvor den lå helt uforstyrret i mer enn 100 år.

Nå har egyptiske forskere for første gang brukt CT-skanninger for å digitalt «pakke opp den 2300 år gamle guttemumien». Skanningene viser at gutten ble mumifisert med ikke mindre enn 49 kostbare amuletter, som egypterne trodde ville beskytte ham på den farefulle reisen gjennom underverdenen.

«Vi kan se at mumiens kropp var dekorert med 49 amuletter, som ligger nøyaktig arrangert i tre rader mellom foldene i stoffet og inne i mumiens kropp», sier dr. Sahar Saleem fra det medisinske fakultet ved Kairo universitet, som står bak undersøkelsen.

CT-skanning av Golden Boy mumie

CT-skanningen avslører at amulettene ligger på rekke og rad under mumiens mange lag med stoff. Her ser vi bare de amulettene som er plassert omkring mumiens underliv.

© Sahar Saleem

Amuletter ga gutten det han manglet

Den helt uutforskede mumien gir et unikt innblikk i hvor viktige gravamuletter var for de gamle egypterne.

Skanningene viser blant annet at en amulett som forestiller to fingre, er blitt plassert over snittet i magen der innvollene til den gravlagte er trukket ut under mumifiseringen. Egypterne trodde at amuletten ville lege såret slik at gutten ikke måtte gå rundt med et hull i magen i etterlivet.

Siden guttens tunge også er fjernet, har mumien i stedet fått plassert en gyllen tunge i munnen for at gutten ikke skulle miste taleevnen. Nøyaktig der hjertet har sittet, har han i stedet en amulett som forestiller en stor, gyllen skarabé, som egypterne mente ga liv. Det berømte symbolet Horus' øye var også blant amulettene.

Egyptisk amulett med to fingre

Amuletten med to fingre, som skal lege sår hos den døde, brukes fra rundt 500 f.Kr. i Egypt.

© Public Domain

I alt 30 av amulettene var av gull, men noen var også prydet med edelstener, og andre var av brent leire.

Skanningene var dessuten så gode at forskerne kunne fastslå at gutten var 128 cm høy, mellom 14 og 15 år, uomskåret og død av naturlige årsaker.

Mumien har nå fått navnet «Gullgutten» og kan ses fra 24. januar 2023 på Det egyptiske museet i Kairo.

Golden mumie i sin kiste

«Gullguttens» kiste ble åpnet for første gang på 100 år i januar 2023. Mumien hviler nå i en monter på det egyptiske museet.

© Sahar Saleem