Dag 1: Balsamereren begynner
Første trinn var å vaske liket og be for en trygg reise til dødsriket. Når familien hadde sørget over den avdøde, ble liket brakt til balsameringsverkstedet.
Det lå vanligvis utenfor byen på Nilens vestlige bredd, som egypterne assosierte med døden og etterlivet fordi solen gikk ned (døde) i vest og “gjenoppsto” i øst.
Den avdøde ble først brakt til et telt som ble kalt “Renselsens sted”. Liket ble lagt på et bord og vasket grundig med vann.
Renselsen hadde også en viktig religiøs funksjon, ettersom egypterne regnet hele balsameringsprosessen som et ritual som skulle gi den avdøde en best mulig overgang til livet etter døden. Hele prosessen ble derfor ledsaget av bønner.
Dag 2-5: Forråtnelsen stoppes
Etter å ha vasket liket, fjernet balsamereren hjernen og indre organer, slik at kroppen ikke skulle gå i forråtnelse.
Den rensede kroppen ble nå flyttet til et annet telt som ble kalt “Skjønnhetens hus”. Her ble den døde plassert på et lett skrånende bord. Balsameringsekspertene begynte med hodet.
Vanligvis førte de først en lang krok eller et bronserør opp gjennom det venstre neseboret og stakk et hull gjennom kraniet inn til hjernen.
Hjernemassen ble trukket ut gjennom hullet. Egypterne så ikke på hjernen som et viktig organ, så den ble kastet. For å forhindre at eventuelle rester av hjernemasse skulle gå i forråtnelse ble det deretter helt en varm harpiksblanding inn i det tomme kraniet.
Det neste balsamererne gjorde var å skjære et ti cm langt snitt på venstre side av magen, og gjennom dette trakk de ut de forskjellige indre organene.
Balsamererne visste at jo raskere de fjernet innvollene, desto bedre ble kroppen bevart.
Hjertet ble vanligvis igjen i kroppen. Det ble betraktet som hjemsted for intelligensen, følelsene og samvittigheten. Det skulle veies ved inngangen til dødsriket slik at underverdenens hersker, Osiris, kunne se om den døde hadde levd et samvittighetsfullt liv.