Slik laget egypterne mumiene

Ingen fikk vite hvordan egypterne laget mumiene. Men vi gir deg svaret her.

Egypterne begynte å lage mumier fra rundt 2800 ­f.Kr.

© Shutterstock

Historikere antar at den egyptiske tradisjonen med å mumifisere de døde begynte ved en tilfeldighet.

Rundt 3500 f.Kr. ble egyptere begravd i ørkensanden, og her sørget det varme og tørre klimaet for å tørke ut likene og skape naturlige mumier.

I forlengelsen av denne oppdagelsen ble bevaringen av kroppen etter døden en sentral del av den egyptiske kulturen. Egypterne mente at ånden ikke ville få fred etter døden hvis kroppen var ødelagt.

Mumifisering var forbeholdt eliten

Egypterne begynte selv å lage mumier fra rundt 2800 f.Kr. Opprinnelig var prosessen forbeholdt eliten, men etter hvert som teknikkene ble forbedret, ble mumifisering mer utbredt.

Fra 1500 f.Kr. kunne også vanlige egyptere bevares etter døden, og selv dyr ble mumifisert. De best bevarte mumiene er fra denne perioden.

Senere, da Egypt ble invadert av fremmede makter, ble kvaliteten gradvis dårligere, muligens fordi turister nå ville ha slektninger mumifisert.

Balsameringsfolkene kan ha vært mindre grundige og tenkt på det som lettjente penger.

Teknikkene var hemmelige

Selve balsameringen fant sted i templer på Nilens vestbredd, langt unna boligområder. Ingen vanlige mennesker måtte vite hvordan mumifiseringsprosessen foregikk.

Imageselect

Familien betaler etter evne

Når en egypter døde, brakte familien liket til balsamereren, som også var prest. Her avtalte de en pris, som varierte alt etter hvor omfattende prosessen skulle være. De fattigste hadde ikke råd til balsamering, men betalte bare for prestenes besvergelser, og for at liket ikke skulle råtne.

Imageselect

Kroppen vaskes i vin

Først ble kroppen vasket i vin og renset med vann fra Nilen. Dette sikret at den avdøde var så presentabel som mulig i det hinsidige.

Imageselect

Organene fjernes

Magen ble skåret opp, og alle organer bortsett fra hjertet fjernet. En egen krok ble brukt til å trekke hjernen ut av neseboret.

Imageselect

Saltposer suger ut væsken

Den uthulte kroppen ble fylt med poser med natronsalt og dekket med et tykt lag natron. I løpet av 40 dager sugde saltet vannet ut av kroppen og stanset forråtnelsesprosessen.

Imageselect

Olje gjør huden elastisk

Når kroppen var tørket inn, ble den fylt med sagmugg, slik at den fikk sin menneskelige form tilbake. Den ble også vasket med oljer og parfymer som ­gjorde huden mer elastisk.

Imageselect

Liket vikles inn i stoff

Avslutningsvis ble kroppen bundet inn i 20 lag stoff. Harpiks ble smurt på mellom hvert lag slik at stoffet ikke skulle løsne. Til slutt ble en maske som var malt etter den avdødes ansikt, plassert på mumien.

Imageselect