Ahmed Emam/Ministry of Tourism and Antiquities
Stjernetegn Skorpion

Stjernetegn funnet i egyptisk tempel fra oldtiden

Det er utrolig sjelden at det blir funnet stjernetegn i egyptiske templer, og enda mer sjelden at de er så godt bevart. Funnet kan gi ny kunnskap om egypternes forhold til astrologi.

De egyptiske arkeologiske myndighetene har etter et omfattende restaureringsarbeid avslørt i en pressemelding det nydelig dekorerte taket i Esna-tempelet fra 300-tallet e.Kr. Og det er spesielt én detalj som overrasker.

Under arbeidet dukket det nemlig opp stjernetegn som en del av veggdekorasjonen.

«Det er svært sjelden at det oppdages stjernetegn i egyptiske templer», forteller egyptolog Christian Leitz fra universitetet i Tübingen i Tyskland, som har arbeidet med de egyptiske myndighetene på prosjektet.

De gamle stjernetegnene var skjult under lag av sot og mudder. Tempelet ligger ved bredden av Nilen og var i årevis dekket av mudderavleiringer fra den store elven.

Stjernetegn Egypt

Her ser vi hvor stor forskjell det var før og etter det store restaureringsarbeidet som er utført på dekorasjonene i tempelet.

© Ahmed Emam / Ministry of Tourism and Antiquities

Hentet inspirasjon fra fortidens naboer

Noen av de fargerike avbildningene er av stjernetegnene Skytten og Skorpionen, som vi kjenner fra vestlig astrologi.

Stjernetegnene ble opprinnelig oppfunnet av babylonerne og spredte seg fra dem til grekerne. Først da Egypt ble erobret av Aleksander den store i år 332 f.Kr., begynte egypterne å ta til seg stjernetegnene. Men her ble de også raskt populære.

«Stjernetegn ble brukt til å dekorere graver og sarkofager og var av stor betydning i astrologiske tekster som horoskoper», forklarer dr. Daniel von Recklinghausen fra universitetet i Tübingen.

Det er imidlertid uvanlig å finne stjernetegn avbildet på templer, og arkeologene kjenner bare til to andre eksempler. Der har fargene også falmet, mens de her er i fantastisk stand og fortsatt er klare.

Arbeidet pågår fortsatt, og arkeologene vet at alle de tolv stjernetegnene er avbildet i taket på tempelet.

Se de flott restaurerte stjernetegnene

Stjernetegn Skytten
© Ahmed Emam/Ministry of Tourism and Antiquities

Skytten

Stjernetegn Skorpion
© Ahmed Emam/Ministry of Tourism and Antiquities

Skorpionen

Dekaner
© Ahmed Emam/Ministry of Tourism and Antiquities

To dekaner – undertegn innenfor stjernetegn