Lovin.Co
Falskt gravkammer i Egypt

Svindlere skapte falskt egyptisk gravkammer

Et falskt gravkammer, en gruppe utspekulerte kriminelle og en politijakt. Det høres nesten ut som plottet i et Tintin-album, men det er ikke desto mindre ingrediensene i en aktuell straffesak i Egypt.

Den offentlige påtalemyndigheten i Egypt har nettopp utstedt en arrestordre på en gruppe utspekulerte kriminelle som har gjennomført et imponerende opplegg for å svindle svartebørshandlere som driver med antikke gjenstander.

Svindlerne hadde gått så langt at de laget et falskt egyptisk gravkammer og fylt det med kopier av egyptiske statuer og gjenstander. Arbeidet var så godt utført at det kunne overbevise alle som ikke var eksperter på området.

Politiet fant et stort gravkammer

Den 15. februar nærmet noen politifolk seg en gruppe mistenkelige menn som slepte gjenstander inn i en lastebil utenfor den historiske egyptiske byen El Hiba. Men da de så politiet, flyktet mennene i bilen og slapp unna før de kunne pågripes.

Falskt gravkammer i Egypt

Noen av de falske gjenstandene var laget av gips og spraymalt med gull – andre var kjøpt i suvenirbutikker.

© Lovin.Co

Politifolkene fulgte mennenes spor i sanden og fant det som lignet antikke statuer av gamle faraoer ved siden av et hull som var avstengt med en stor, låst jerndør.

Politiet brøt opp døren og fant et tilsynelatende gammelt egyptisk gravkammer med tre rom fylt med oldtidsgjenstander.

Arkeologer fra departementet for turisme og antikviteter ble tilkalt. De fikk seg litt av et sjokk da det gikk opp for dem at svindlerne ikke bare hadde laget gjenstandene, men hele gravkammeret.

Mostafa Waziri, som er sjef for Egypts antikvitetsråd, besøkte personlig gravkammeret for å undersøke dets ekthet. Han konstaterte at selv om utførelsen kunne lure et utrent øye, var det ikke en perfekt kopi av et egyptisk gravkammer. For eksempel var det malerier på veggene som var knyttet til Det gamle riket (ca. 2686-2181 f.Kr.) og Det nye riket (ca. 1550-1069 f.Kr.).

Svindlerne har lagt ned et enormt arbeid for å skape gravkammeret og de mange gjenstandene, men Waziri er ikke overrasket over hvor langt folk er villige til å gå. Man har anslått at svartebørshandlere selger illegale egyptiske gjenstander fra oldtiden for flere milliarder kroner i året.

«Så lenge det finnes grådige mennesker, vil det alltid finnes svindlere,» sier Wazari til den egyptiske TV-kanalen CBC .

Egypterne har sympati for svindlerne

Mange egyptere har allerede uttrykt sympati for svindlerne, som de mener bare bedrar de forhatte svartebørshandlerne som gjør seg rike på å stjele og eksportere landets kulturhistorie.

Men egyptiske myndigheter er ikke enige, for forfalskninger av antikke gjenstander anses som en alvorlig forbrytelse.

Gravkammeret og alle gjenstandene som er funnet i det, er allerede destruert, og det er utstedt arrestordre på forbryterne over hele landet.

Falskt gravkammer i Egypt

Svindlerne hadde også laget kopier av store statuer.

© Lovin.Co