Syke egyptere fikk hjelp av dyrene

Griseøyne gir synet tilbake, og musehaler dreper parasitter. Det 3500 år gamle skriftet Papyrus Ebers er fullt av medisinske råd om behandling av sykdommer. Selv kraniebrudd tok egyptiske leger seg av – ved hjelp av to egg fra en struts.

Griser har nesten like godt syn som mennesker, mente egypterne. Derfor kunne griseøyne kurere blinde.

Bienes honning: Egypternes yndlingsmedisin

Honning kunne kurere alle sykdommer, mente egypterne. De brukte blant annet honning mot betennelse i åpne sår og mot forbrenninger. Ved betennelse skulle legen behandle såret med ferskt dyrekjøtt og deretter honning.

For egypterne var det innlysende at honning var et godt middel mot betennelse, ettersom honning kan minne om puss både i farge og konsistens. Den medisinske papyrusen forteller at egypterne også brukte honning fordi den holdt onde demoner unna.

Strutseegg: Legen kurerte åpent kraniebrudd med to egg

Et strutseegg har en viss likhet med menneskets hodeskalle, oppdaget egypterne. Derfor ble nettopp dette store fugleegget tatt i bruk når legene skulle helbrede et åpent kraniebrudd. Ifølge Papyrus Ebers må legen finne to strutseegg og smøre det første med fett. Deretter skal det skjæres over og legges på såret.

Det andre egget legges som et omslag rundt kraniet. Mens legen gjør det, må han påkalle himmelguden Horus og gudinnen for natur og magi, Isis, mens han besverger «fienden i såret» og «det onde i blodet». Fire dager senere kan legen fjerne omslaget og smøre en mikstur av fiken, fett og honning på såret. Etter den behandlingen er hodet angivelig som sydd sammen.

Ørene fra en gaselle: Gaselle gjorde dårlig hørsel bedre

Egypterne mente at en gaselle kunne kurere dårlig hørsel.

Hører en egypter dårlig, kan øret fra en gaselle avhjelpe problemet. Legen må – ifølge Papyrus Ebers – skjære øret av gasellen og knuse det sammen med en plante, flak av skilpaddeskall samt et dyrehode.

Denne miksturen skal presses inn i øret, og et klede bindes om pasientens hode. Deretter må legen påkalle luftguden Shu slik at hun kan sende helbredende krefter mot jorden.

Øynene fra en gris: Griseøyne skulle gi blinde synet tilbake

Den 20 meter lange Papyrus Ebers beskriver også en kur mot blindhet – en mikstur av bly, honning og griseøyne.

To tørkede griseøyne knuses og blandes med rødt bly og honning. Dette er legens beste middel mot blindhet ifølge Papyrus Ebers. Forklaringen er at grisens syn er nesten som menneskets, og derfor kan helbrede blindhet.

Når legen har blandet sin mikstur, må han pensle den på den blinde pasientens øyne mens han sier denne ramsen høyt to ganger: «Jeg har tatt denne gjenstanden og plassert den i den sykes sted. Krokodillen er svak og maktesløs». Ifølge egypterne var blindhet gudenes straff over mennesket. Ramsen var derfor et rop til ødeleggelsesguden Seth, som ofte viste seg i krokodilleskikkelse.

Med besvergelsen kunne legen bryte det ondes makt over den blinde og drive ut demonen i de syke øynene. Når legen hadde vært gjennom behandlingen, fikk den blinde egypteren synet tilbake,
lovet Papyrus Ebers.

Musehaler i små biter: Mus bekjempet parasitter

I det stillestående vannet ved Nilens bredd og i vanningskanalene lever mikroskopiske hvite og grå snegleparasitter som kan trenge inn i huden og videre inn i leveren og blæren via blodårene. Snegleangrepet kan gi feber, diaré og alvorlig leversykdom.

Papyrus Ebers anbefaler å bekjempe parasittene med en drikk laget av musehaler. Legen må skjære halene i småbiter og blande dem med løk, mel, honning og vann. De neste fire dagene skal pasienten drikke blandingen. Etter 2-10 uker vil parasittene være borte, lover papyrusen.

Egypternes medisinske bibel

I årene rundt 1500 f.Kr. skrev egyptiske leger ned mer enn 700 fremgangsmåter og behandlinger for å kurere sykdommer. Skriftet ble funnet og oversatt på slutten av 1800-tallet av egyptologen Georg Ebers, som det 20 meter lange oppslagsverket fikk navn etter. Papyrusen befinner seg i dag på universitetet i Leipzig.