Ti ting som du – kanskje – ikke visste om oldtidens egyptere

Faraoens hår var hellig, barn gikk omkring nakne, og slaver ble smurt inn med honning. Vi har samlet ti overraskende opplysninger om oldtidens Egypt som du – kanskje – ikke visste om.

1. Faraoen hadde hellig hår

En farao måtte aldri vise håret frem til sine undersåtter. Den egyptiske herskeren gikk derfor alltid rundt iført krone eller en hodebekledning lagd av stripete stoff.

2. Gutter var skallet

Rike egyptere gikk med parykker mens middelklassen enten hadde langt, løst hår eller rottehaler. Små gutter ble barbert på hodet og hadde bare en liten hårlokk som ble flettet.

3. Hjertet var hellig

Når en egypter ble mumifisert, ble hjernen pirket ut gjennom neseborene med en lang krok. Alt av innvollder ble fjernet og lagt i separate krukker. Det eneste organet som ikke ble fjernet, var hjertet, som egypterne betraktet som sjelens bosted.

4. Ramses elsket sine 156 barn

Ramses 2. (1279–1213 f.Kr.) hadde åtte koner og over 100 elskerinner. Han fikk 96 sønner og 60 døtre og var så stolt av sin etterslekt at han lot dem – stikk i strid med egyptiske tradisjoner – avbilde på flere monumenter.

5. Faraoen hatet fluer

Farao Pepi 2. taklet bare ikke fluer. Derfor var han bestandig – ifølge enkelte kilder – omgitt av en flokk slaver som var innsmurt med honning for at fluene skulle søke mot dem i stedet.

6. Barn trengte ikke klær

Klimaet i oldtidens Egypt var så varmt at de fleste barn gikk omkring nakne helt til de kom i puberteten. Menn gikk med en form for nederdel mens kvinnerne bar tynne kjoler.

7. Kvinnene klarte seg selv

Kvinnene i oldtidens Egypt var juridisk likestilte og kunne eksempelvis selv bestemme om de ville skilles. Økonomisk var kvinnene også frie og kunne ha egne forretninger der de kunne ansette menn.

8. Jorden var flat

Egypterne var overbevist om at Jorden var flat som en pannekake. Ifølge egypterne rant Nilen gjennom Jordens sentrum.

9. Egypterne lå 2000 år foran

I 1945 mottok den skotske legen Alexander Fleming nobelprisen i medisin for å ha oppdaget at visse typer skimmelsopp tar livet av bakterier. Oldtidens egyptere var allerede klar over dette og behandlet sår med blant annet muggent brød.

10. Alle sminket seg

Både menn og kvinner i oldtidens Egypt brukte sminke for å beskytte seg mod Solen. De smurte grønn eller svart øyeskygge rundt øynene for å skåne dem for de sterke solstrålene. Den grønne sminken ble lagd av kobber, mens den svarte ble produsert av bly.