Cicero Moraes et al.
Tutankhamon

Tutankhamons ansikt gjenskapt i 3D

Tutankhamons ansikt er tidligere blitt gjenskapt av forskere, men nå har en ny internasjonal studie brukt alt fra infrarøde skanninger til DNA for å lage den hittil mest korrekte 3D-modellen.

Det er i tidens løp gjort mange forsøk på å gjenskape den egyptiske faraoen Tutankhamons ansikt.

Den første modellen ble laget av rettsmedisineren Betty Pat Gatliff i 1984, og siden har adskillige andre eksperter prøvd med andre metoder – men alle versjoner har hatt vesentlige forskjeller, noe som har gjort det vanskelig å vite nøyaktig hvordan den unge faraoen egentlig så ut.

Nå har en ny internasjonal studie foretatt det mest omfattende forsøket så langt, og de nyskapte 3D-modellene minner mye om én av de tidligere gjengivelsene.

Den nye studien og tilhørende 3D-modell er laget på bakgrunn av en lang rekke tidligere målinger og studier. Det er bl.a. brukt infrarøde skanninger av Tutankhamons mumifiserte kranium og analyser av DNA-et hans, samt statistiske data for å gjenskape de delene av faraoens kranium som mangler.

Tutankhamon modeller

Tre forskjellige versjoner av Tutankhamon. Til venstre fra 1984, i midten fra 2005 og til høyre fra 2023.

© Florida Gulf Coast University Library Archives and Special Collections, Supreme Council of Antiquities and National Geographic Society, Cicero Moraes et al.

Farao ble yngre

Da studien var ferdig, hadde man en 3D-modell som minnet utrolig mye om en modell som ble laget i 2005.

Det gleder teamet bak den nye studien av resultatet deres ligger så nær fremstillingen fra 2005, da det tyder på at man dermed har fått gjenskapt Tutankhamon så nøyaktig som det lar seg gjøre med moderne teknologi.

Cicero Moraes, som er medforfatter av studien og har stått for å lage 3D-modellen, bemerker at den nye gjengivelsen av faraoen later til å ha litt yngre ansiktstrekk:

«Når vi ser på ham, ser vi mer en ung skoleelev enn en politiker nedlesset med ansvar og plikter, hvilket gjør den historiske figuren enda mer interessant.»

Tutankhamon

Den nye modellens mest spekulative elementer er øyne og øyebryn. Det er svært vanskelig for forskerne å vite nøyaktig hvordan de så ut.

© Cicero Moraes et al.