Tutankhamons dolk er laget av meteoritt

Forskere har analysert den egyptiske kongens våpen, som med all sannsynlighet er laget av meteoritt.

Tutankhamons dolk

Tutankhamons kniv måler 34,2 cm og er funnet sammen med kongens mumie.

© Politecnico Di Milano

En ny undersøkelse av Tutankhamons dolk har vist at bladet er laget av jern fra en meteoritt.

Dolken ble funnet i Tutankhamons sarkofag da en britisk arkeolog fant den unge kongens gravkammer i 1923.

Nå har italienske og egyptiske forskere analysert bladet og sammenlignet resultatet med meteoritter funnet i Egypt.

Ut fra skanningen kunne forskerne finne frem til jernets nøyaktige innhold, som blant annet besto av hele 10% nikkel og 0,6% kobolt.

Høyt nikkelinnhold ble avgjørende

Den store prosentdelen fikk forskerne på sporet av materialets opphav fordi "meteorittens tydelige kjennetegn nettopp er dets høye innhold av nikkel", forteller rapportens hovedforfatter, Daniela Comelli, til Discovery News.

Med utgangspunkt i Rødehavet begynte forskergruppen en omfattende undersøkelse av meteorittene som er funnet i en radius på 2000 km.

Den undersøkelsen var bryet verdt:

"Bare én meteoritt ved navn Kharga viste seg å inneholde nikkel og kobolt, som stemmer overens med sammensetningen av innholdet i sverdet", forteller en begeistret Comelli.

Egypterne satte pris på meteoritt

Meteoritten Kharga ble funnet på et kalksteinsplatå i havnebyen Mersa Matruh i år 2000. Ifølge forskergruppens rapport har egypterne verdsatt det ettertraktede materialet høyt og de har kanskje til og med oppfattet steinen som en beskjed fra oven.

Forskergruppen ønsker nå å undersøke flere gjenstander fra Tutankhamons grav for å finne ut mer om hvordan egypterne laget de gjeve gjenstandene av meteoritt.