Ahmed Gomaa Xinhua/Xinhua/Ritzau Scanpix
Verdens eldste egyptiske mumie Hekashepes

Verdens eldste egyptiske mumie funnet

Nede i en 15 meter dyp sjakt har egyptiske arkeologer gjort et spektakulært funn. En 4300 år gammel mumie i et helt uberørt gravkammer. «Det er den mest utrolige oppdagelse,» lyder det fra arkeologen.

De siste årene har egyptiske arkeologer gjennomført store utgravninger i Sakkara, gravkomplekset som er knyttet til Egypts opprinnelige hovedstad, Memfis.

Det siste funnet i området er imidlertid mer uvanlig enn de fleste. På bunnen av en 15 meter dyp, skjult sjakt lå det arkeologene mener er den eldste komplette mumien som noen gang er funnet i Egypt.

«Dette er den eldste komplette mumien som noen gang er funnet i Egypt.» Arkeolog Zahi Hawass.

Sjakten lå ved den egyptiske faraoen Djosers trappepyramide, som ble bygget rundt 2650 f.Kr. og er verdens eldste komplekse steinstruktur.

Mumien var en rik og viktig egypter

Den 4300 år gamle mumien var mannen Hekashepes, en rik og viktig egypter som hadde blitt gravlagt i en 25 tonn tung sarkofag av kalkstein. Sarkofagen var lukket med mørtel.

«Jeg stakk hodet inn for å se hva som var i sarkofagen: en vakker mumie, fullstendig dekket av lag med gull,» fortalte arkeologen Zahi Hawass, som også er tidligere minister for antikviteter i Egypt.

Gullet understreker mannens rikdom, og han var også gravlagt med et flott armbånd over brystet.

Hekashepes var ikke kongelig selv, men han kan ha hatt tilknytning til faraoen. I samme sjakt fant arkeologene fire andre graver med mumifiserte personer som hadde hatt fremtredende stillinger.

Djosers trappepyramide

Etter 14 års restaureringsarbeid ble Djosers 4500 år gamle trappepyramide gjenåpnet for publikum i 2020.

© Creative Commons

Den første var en mann som het Khnumdjedef. Han var høytstående administrator av rikets undersåtter og prester under Unas, den siste faraoen i det femte dynastiet.

Den nest største graven tilhørte mannen Meri, som var «hemmelighetsholder og assistent for palassets store leder». De to siste gravene tilhørte henholdsvis en prest og en dommer.

I sjakten fant arkeologene også mange flotte statuer som stammer fra samme periode og er blitt forsiktig løftet ut av den lange sjakten.

Mumiene er ennå ikke vist frem for offentligheten og får lov til å bli på sitt opprinnelige hvilested enda en liten stund.

Video: Se de første bildene av den gamle mumien

Video