Verdens yngste mumie funnet

Funnet av verdens yngste babymumie viser at egypterne gikk langt i å sørge for en verdig begravelse.

Babymumie i sakofag

Sarkofagen (t.v.) er på størrelse med en skoeske, og CT-skanning har avslørt at det mumifiserte fosteret (t.h.) ligger med hendene foldet på brystet.

© The Fitzwilliam Museum, Cambridge

Da egyptologer fra Fitzwilliam Museum i Cambridge forrige uke åpnet en liten tresarkofag fra det gamle Egypt, forventet de å finne balsamerte organer fra en avdød voksen. I stedet fant de et mumifisert foster.

Verdens yngste mumie

Det er brukt røntgenbilder og CT-skanninger til å analysere både kisten og mumien. Den avdøde viser ingen tegn på sykdom eller skader, og ekspertene antar derfor at fosteret har vært resultatet av en spontanabort.

Fosteret var svøpt i bandasjer og dekket med svart harpiks, og lå med hendene foldet over brystet i en beskyttende stilling.

Det anslås at det var mellom 16 og 18 uker gammelt da det ble begravd, og dermed er den vesle mumien verdens yngste eksemplar.

Egypterne verdsatte livet

Sarkofagen, som måler 44 cm og er datert til rundt 600 f.Kr., ble funnet i Giza i Egypt i 1907 og deretter overlevert til Fitzwilliam Museum. Selv om den er i dårlig stand, er det tydelig at kisten har vært vakkert dekorert.

Julie Dawson, som er bevaringsleder ved Fitzwilliam Museum, kaller funnet banebrytende:

"Det lærer oss enda mer om hvor dyrebart et ufødt barn var i det gamle Egypt, og hvor viktig det var med en verdig begravelse. Omhuen og arbeidet som er lagt i kisten, viser hvor mye egypterne verdsatte livet, også i de aller første ukene av dets begynnelse," sier hun.