Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Babymumie i sakofag

Sarkofagen (t.v.) er på størrelse med en skoeske, og CT-skanning har avslørt at det mumifiserte fosteret (t.h.) ligger med hendene foldet på brystet.

© The Fitzwilliam Museum, Cambridge
Sivilisasjoner - Egyptere

Verdens yngste mumie funnet

Funnet av verdens yngste babymumie viser at egypterne gikk langt i å sørge for en verdig begravelse.

Da egyptologer fra Fitzwilliam Museum i Cambridge forrige uke åpnet en liten tresarkofag fra det gamle Egypt, forventet de å finne balsamerte organer fra en avdød voksen. I stedet fant de et mumifisert foster.

Verdens yngste mumie

Det er brukt røntgenbilder og CT-skanninger til å analysere både kisten og mumien. Den avdøde viser ingen tegn på sykdom eller skader, og ekspertene antar derfor at fosteret har vært resultatet av en spontanabort.

Fosteret var svøpt i bandasjer og dekket med svart harpiks, og lå med hendene foldet over brystet i en beskyttende stilling.

Det anslås at det var mellom 16 og 18 uker gammelt da det ble begravd, og dermed er den vesle mumien verdens yngste eksemplar.

Egypterne verdsatte livet

Sarkofagen, som måler 44 cm og er datert til rundt 600 f.Kr., ble funnet i Giza i Egypt i 1907 og deretter overlevert til Fitzwilliam Museum. Selv om den er i dårlig stand, er det tydelig at kisten har vært vakkert dekorert.

Julie Dawson, som er bevaringsleder ved Fitzwilliam Museum, kaller funnet banebrytende:

"Det lærer oss enda mer om hvor dyrebart et ufødt barn var i det gamle Egypt, og hvor viktig det var med en verdig begravelse. Omhuen og arbeidet som er lagt i kisten, viser hvor mye egypterne verdsatte livet, også i de aller første ukene av dets begynnelse," sier hun.

Les også:

Terrorisme

Hardt mot hardt: Gisseldrama i Stockholm

25 minutter
Kultur

Når begynte kvinner å gå i bukser?

2 minutter
Seriemordere

Politiet famlet i blinde i jakten på psykopatisk seriemorder

23 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul