Ian Glatt/National Geographic/Windfall Films

Egyptisk mumie forbløffer forskerne

Nye undersøkelser av en adelsmann fra det gamle riket viser at egypterne allerede for 4000 år siden balsamerte sine avdøde med avanserte teknikker.

Mumier dukker jevnlig opp i Egypt, så da arkeologer i 2019 fant adelsmannen Khuwys jordiske levninger, var det ikke videre bemerkelsesverdig. Den velbalsamerte egypteren har imidlertid vist seg å være full av overraskelser.

Dateringen er en av dem: Nye undersøkelser avslører at Khuwy allerede ble stedt til hvile i perioden kalt det gamle riket for vel 4000 år siden.

Dermed er de avanserte balsameringsmetodene som oldtidens Egypt er kjent for, ifølge forskerne blitt 1000 år eldre.

Khuwys mumie ble nøye analysert for åpent kamera.

© Ian Glatt/National Geographic/Windfall Films

Oldtidens balsamører badet avdøde rikmenn i bl.a. harpiks for å forhindre kroppen i å råtne. Deretter ble liket viklet inn i vevd stoff.

Før bisettelsen i Saqqara nær nåtidens Kairo var Khuwys lik blitt balsamert med førsteklasses materialer, som forskerne normalt forbinder med Egypt på 1000-tallet f.Kr.

I en kommende dokumentarserie følger National Geographic utgravningen av Khuwys grav. Veggene i graven er bl.a. dekorert med en slaktescene.

© Ian Glatt/National Geographic/Windfall Films

Nytt syn på det gamle riket

Lederen av egyptologiavdelingen ved Det amerikanske universitet i Kairo, Salima Ikram, er begeistret for oppdagelsen.

“Dette vil fullstendig endre vår forståelse av mumifiseringens utvikling. Hvis mumien virkelig er fra det gamle riket, må alle bøker om mumifisering og det gamle riket skrives om”, uttaler hun.

“Materialene som ble brukt, deres opprinnelse og handelsrutene som de er forbundet med, endrer vår forståelse av det gamle rikets Egypt på grunnleggende måte”, sier Ikram.