Hirota-folket, som levde i Japan for omkring 1700 år siden, var kjent for å ha bemerkelsesverdig firkantede hoder. Og det var ikke helt tilfeldig.
En ny studie viser nemlig at oldtidsfolket bevisst endret spedbarnas kranier for å gjøre hodene firkantede.
Den merkelige praksisen – kjent som kunstig kraniedeformasjon – er også kjent fra andre deler av verden, men det er første gang at forskerne kan dokumentere at Japans innfødte folkeslag formet barnas hoder.
Forskerne fikk mistanke om det spesielle ritualet etter funnet av flere hirota-skjeletter på øya Tanegashima, først i 1950-årene og senere i 2005-07.
Kraniene på de avdøde var usedvanlig kantede og flate bak, "som om de var blitt deformert ved hjelp av noe flatt – f.eks. et brett eller bånd", skriver forskerne i sin rapport.
Til tross for mistanken har forskerne før nå ikke kunnet avgjøre om kraniene ble deformert bevisst, eller om formen var en konsekvens av andre vaner eller praksiser.

Skanninger viser tydelig at hirota-kranier (nederst) er mer firkantede enn andre japanske kranier fra samme periode (øverst).
Kraniene har blitt skannet
Nå har forskere fra Kyushu University og University of Montana analysert hirota-kraniene med 2D- og 3D-skannere og sammenlignet dem med kranier fra andre deler av Japan i samme periode.
Konklusjonen er klar: Kranienes firkantede form er menneskeskapt.
Forskerne er usikre på årsaken til hirotaenes tradisjon, men en teori er at "hirota-folket kan ha deformert kraniene for å bevare sin gruppe-identitet" – altså for å skille seg ut fra andre befolkningsgrupper.
Forskerne håper at ytterligere undersøkelser kan avsløre mer om hvilken sosial og kulturell betydning kraniedeformasjon hadde i Øst-Asia, fremgår det av rapporten.
Deformerte kranier var populære over hele kloden
Hirotaene i Japan var ikke de eneste som bevisst endret formen på spedbarnas kranier. Tradisjonen er kjent fra vidt forskjellige kulturer over hele kloden og kan spores tilbake til menneskets tidlige forhistorie. Skriftlige kilder fra oldtidens Hellas nevner fenomenet, men arkeologiske funn peker på at kraniedeformasjon kan ha funnet sted mye tidligere.

Hunnerne
Tid: Ca. 300-500-tallet
Område: Sentral-Asia og Øst-Europa.
Årsak: Noen hunniske stammer deformerte kraniene sine for å skille seg ut fra andre stammer. Tradisjonen var også forbundet med sosial status, siden deformerte kranier er kjent fra flere av folkeslagets konger.

Inkaene
Tid: 1100-1500-tallet
Område: Sør-Amerika
Årsak: Mye tyder på at kraniedeformasjon var forbundet med høy sosial status. I hvert fall kan forskerne se at personer med deformerte kranier fikk mer variert kost enn andre.

Prærieindianerne
Tid: Frem til 1800-tallet
Område: Nord-Amerika
Årsak: Især chinook-stammen forbandt avlange hoder med skjønnhet og høy sosial status. Personer med runde hoder ble sett ned på og i noen tilfeller holdt som slaver.

Franskmenn
Tid: Frem til 1900-tallet
Område: Frankrike
Årsak: Gammel fransk bonde-overtro i Toulouse-regionen foreskrev at spedbarns hoder skulle beskyttes ved å binde dem med bånd. Resultatet ble deformerte kranier, som fantes inntil for ca. 100 år siden.

Mangbetu-folket
Tid: Frem til 1950-årene
Område: DR Kongo
Årsak: Et avlangt hode var det fremste målet på skjønnhet, ærbarhet og høy intelligens, mente det afrikanske mangbetu-folket. Nyfødte barn fikk derfor bundet hodet stramt med tøystrimler.