David Ryckaert III

Forskere vil gjenskape fortidens lukter

Hvordan duftet bibelsk røkelse eller de farserte påfuglene som Henrik 8. spiste? Ekspertgruppe er på sporet av svaret.

De fleste kan nok forestille seg hvordan det luktet i Londons gater på 1800-tallet, der ekskrementer fra dyr og mennesker fløt i rennesteinene. For ikke å snakke om stanken i middelalderens byer. Men hvordan duftet et romersk tempel i antikken?

Et team av bioteknologieksperter fra Tysklands anerkjente Max Planck-institutt har gått i gang med å finne svar på spørsmål som dette.

Forskerne vil gjenskape lukten av gamle dager ved å gjennomgå arkeologiske funn og trekke ut molekyler fra dem ved hjelp av nye avanserte teknikker.

Kombinert med kunnskap fra biologisk plantemateriale, samtidige beskrivelser og bildegjengivelser regner tyskerne med å kunne komme med en kvalifisert gjetning.

På en oversikt viser forskerne hvor de vil finne fortidens lukter: inntørkede funn, molekyler og DNA.

© Michelle O’Reilly

Gikk i krig for røkelse

I sin nye studie påpeker forskerne at dufter ikke bør undervurderes. Gjennom historien har lukt og duft vært en viktig drivkraft for samfunnet.

«Det faktum at historiske kilder beskriver ekspedisjoner, kriger og langdistansehandler med det formål å skaffe materialer med sterke dufter – som røkelse og krydder – avslører hvor viktig duft har vært for menneskeheten», forklarer Barbara Huber, som blir hovedforfatter av den nye studien.