Gotiske graver med kostbare sølvsmykker funnet i Polen

Det germanske stammefolket goterne var dyktige sølvsmeder og fremstilte smykker av samme høye kvalitet som gjenstander fra Romerriket. Nye funn fra et stort gravkompleks i Polen beviser dette nok en gang.

Gammelt sølvsmykke i utstrakt hånd
© Wdecki Park Krajobrazowy

Arkeologer i Polen har gravd ut en liten del av en omfattende gotisk gravplass fylt med sølvsmykker som ifølge de første analysene stammer fra rundt det fjerde århundret.

Olaf Popkiewicz, som lager arkeologivideoer til YouTube, oppdaget de to sølvkjedene og -fibrene - samt perler fra et tredje halskjede - mens han gikk langs elven Wda.

Han varslet umiddelbart et team av arkeologer som gravde ut funnstedet, som ligger i den vernede Wda-parken i det nordlige Polen, omtrent 100 kilometer sør for Gdansk.

"I løpet av tre uker klarte vi å undersøke over 250 kvadratmeter av gravplassen og fant 50 gotiske graver", skriver talspersoner fra naturparken i et oversatt Facebook-innlegg.

Blant de døde fant arkeologene også et vell av gravgods, blant annet keramikk, brosjer, ravperler og flere smykker med slangemotiver.

Gotisk sølv var like rent som romernes sølv

De nye utgravningene avdekket både begravde og kremerte lik, men det er særlig de mange smykkene som har fanget forskernes oppmerksomhet.

De viser nok en gang at goterne var svært dyktige gull- og sølvsmeder.

I 2020 fant arkeologer en gotisk gravplass i landsbyen Weklice, også i Nord-Polen, som inneholdt hundrevis av sølvsmykker.

Gotiske sølvsmykker mot hvit bakgrunn

Tidigere forskning har vist at metallet som goterne brukte for å smi sølvsmykkene sine, var av så ren kvalitet at det i mange tilfeller overgår sølvet i dagens smykker.

© Wdecki Park Krajobrazowy

Smykkene "var laget av metall av svært høy kvalitet, med en renhet som til og med overgikk sammensetningen av noen av smykkene som lages i dag", [sier] (https://scienceinpoland.pl/en/news/news%2C83542%2Cgoth-jewellery-was-par-romans-and-was-higher-quality-todays-says-archaeologist.html ) arkeolog Magdalena Natuniewicz-Sekuła, som ikke deltok i de seneste utgravningene.

Ifølge Natuniewicz-Sekuła var kvaliteten på smykker som armbånd, spenner og klespynt like høy som de smykkene som er funnet fra samme periode i Romerriket.

Goternes gravgaver

Arkeologene har blant annet gravd ut et tresmykke med slangemotiv og flere perler med fargede mønstre.

Utskårne tresmykker med slangemotiv
© Wdecki Park Krajobrazowy
Antikk perle i fargerikt mønster
© Wdecki Park Krajobrazowy

Skandinaviske migranter plyndret Roma

Goterne var et germansk stammefolk som ifølge flere historiske kilder utvandret fra Skandinavia - sannsynligvis Gotland i Sverige - og slo seg ned i ulike deler av Europa i det første århundret e.Kr.

De skandinaviske innvandrerne bodde i det nordlige Polen mellom det første og femte århundret før de fortsatte sin folkevandring mot [Romerriket] (https://historienet.no/sivilisasjoner/romerriket/21-grunnleggende-fakta-om-romerriket).

I 410 e.Kr. nådde de Roma, der "barbarene" ble berømte og beryktede for ettertiden da de først beleiret og senere plyndret Den evige stad.

Deretter delte goterne seg i to. Vestgoterne la under seg store deler av Den iberiske halvøy og det sørvestlige Gallia (dagens Frankrike), mens østgoterne dominerte Italia.

Deres kongeriker ble imidlertid relativt kortvarige, og de siste goterne falt for de arabiske maurerne i 711 e.Kr.