6 uunnværlige treningstips fra de gamle grekerne

Smør deg inn i olivenolje, tren i bakrus og kjøp en oksekalv - så blir du, ifølge de gamle grekerne, den perfekte atleten.

1. Smør deg inn i olivenolje

Før både trening og konkurranser smurte de greske atletene seg alltid inn i olivenolje. Oliven beskyttet mot den stekende greske sola, fungerte som en fuktighetskrem som fikk musklene til å slappe av, og beskyttet porene fra å bli fylt med sand og skitt.

Etter treningen ble blandingen av olje, svette og skitt skrapt av og solgt til medisinske formål eller direkte til – særlig kvinnelige – fans.

2. Tren dagen derpå

De gamle grekerne elsket store fester der vinen fløt i strie strømmer, men verken fyllefester eller tømmermenn var en unnskyldning for å skulke treningen.

Den greske forfatteren Filostratus advarte på det kraftigste mot for mye vin, men understreket at hvis “uhellet” likevel var ute, skulle den normale treningsrutinen likevel gjennomføres, for da ville ondskapen svettes ut av kroppen.

3. Spis i moderate mengder

Grekerne lærte raskt det må mer enn trening til for å få en veltrent kropp. Også kostholdet virket inn.

De visste blant annet at hvitt brød og vin la seg rundt magen, men viktigst av alt var det at idrettsspiren ikke spiste for mye. Ifølge treningseksperten Filostratus kunne overspisere alltid kjennes på sine “tykke øyenbryn, fremtredende kragebein og valker rundt livet”.

4. Hyr en fløytespiller

Greske treningssentre ble kalt gymnasium. Her brukte unge menn flere timer om dagen på å trene i disipliner som løp, bryting og vektløfting. Alle gymnasier hadde også minst én fløytespiller, som spillte i timevis på en såkalt Aulos.

Rytmen fra denne todelte fløyten brukte atletene til å holde konsentrasjonen og til å fokusere på noe annet enn sine ømme muskler.

5. Kjøp en oksekalv

Styrketrening i det gamle Hellas foregikk ikke bare med tradisjonelle vekter, men også blant annet ved å svømme i rustning og binde seg selv fast til tungt lastede vogner. Mange av de største atletene brukte også dyr.

Den senere seksdobbelte olympiske vinneren i bryting, Milo av Croton, fikk som ung en oksekalv. Den løftet han opp på skuldrene hver eneste dag. I takt med at oksen ble større, ble Milo sterkere, og til slutt kunne han gå rundt med en fullvoksen okse over nakken.

Da oksen sluttet å vokse, slepte Milo av Croton oksen opp til det lokale tempelet, slaktet den og spiste alt kjøttet på én dag.

6. Skaff deg personlig trener

For de seriøse greske atletene som deltok i konkurranser, var personlige trenere uunnværlige. De satte oppp treningsprogrammene, motiverte utøverne og masserte dem etter trening.

Å vinne en disiplin i De olympiske leker medførte en enorm ære som også kastet glans over treneren, og derfor presset de atletene sine til bristepunktet.

En utøver falt for eksempel død om da treneren hans tvang ham gjennom flere omganger av det fire dager lange treningsprogrammet Tetard. En annen trener stakk sin atlet ned etter han hadde gitt opp under en boksekamp.