Aleksander spredte gresk kultur til store deler av verden.

Aleksander den store og 17 andre grekere som lærte oss alt

Fundamentet for dagens vestlige kultur ble lagt i antikkens Hellas, der ideene til 17 menn – og én kvinne – til sammen staket ut kursen for den moderne verden.

31. oktober 2013 av Bjørn A. Bojesen & Martin Landin

Alexander den store endret verdenshistorien

356-323 f.Kr.: Aleksander var 20 år gammel da han ble konge av Makedonia etter sin far, Filip 2. Det første han gjorde, var å videreføre farens planer om å utvide riket mot øst. Med verdens mest avanserte hær i ryggen bega Aleksander seg ut på et erobringstokt gjennom Lilleasia, Egypt og Persia.

Den unge kongen sikret seg lojalitet fra soldatene dels ved å utvise stor gavmildhet, og dels ved selv å kjempe i første rekke. Han var uvanlig fryktløs og pådro seg livstruende sår ni ganger.

Aleksanders rike vokste med rekordfart, og overalt hvor han kom, fikk han handelen til å blomstre ved å sette millioner av standardiserte sølvmynter i omløp. Med erobringene fulgte også en utbredelse av hellenistisk kultur som endret verdenshistoriens kurs, og som stadig kan spores i dag

Grunnleggerne av den moderne verden

Andre grekere med enorm innflytelse på ettertiden inkluderer multigeniet Aristoteles, som fortsatt regnes som en av de største intellektuelle kapasiteter gjennom tidene, og stoikeren Zenon, hvis verker fikk betydning for blant annet avskaffelsen av slaveriet i USA i 1865 og likestilling mellom kjønnene på begynnelsen av 1900-tallet.

Last ned artikkelen om de 18 viktigste grekerne fra Historie nr. 16/2013 ved å klikke på knappen under.


NB! Du må ha en profil på Historie for å laste ned artikkelen. Den er gratis å opprette, og det tar bare et øyeblikk. Når du klikker på nedlastingsknappen, får du mulighet til å opprette en profil.

Kanskje du er interessert i