Antikkens grekere praktiserte Fair Play

Fair Play-regel betydde at veddeløpshester i antikkens Hellas og Roma bare kunne glemme en lang og lysende karriere.

Hesteveddeløp

Hesteveddeløp var en stor industri i det romerske imperiet og ble en del av de olympiske leker i det antikke Hellas i 648 f. Kr.

© Wikipedia

Den norske travhesten Rex Rodney hadde aldri blitt en superstjerne hvis den hadde levd i antikkens Hellas.

Grekerne, som også drev med hesteveddeløp, hadde nemlig en helt spesiell Fair Play-regel: Når en hest først hadde vunnet et løp, fikk verken den eller eventuelle andre hester av samme eier delta i et løp igjen. Derfor var det bare mulig å vinne et hesteveddeløp én enkelt gang.

Det avslører inskripsjonen på en steintavle som er funnet i byen Konya i Tyrkia.

Verdens eldste regler

Inskripsjonen, som er 2000 år gammel, beskriver reglene for datidens hesteveddeløp og er dermed verdens eldste nedskrevne veddeløpsregler.

Tavlen er en del av en hippodrom som både grekerne og romerne brukte til veddeløp. Språket er gammelgresk, men tavlen ble brukt av romerne som en hyllest til den romerske travkusken Lukuyanus.

Alle fikk like sjanser

Hesteveddeløp har vært avholdt over hele verden siden oldtiden, men reglene har endret seg opp gjennom årene, og i dag er det mulig å delta flere ganger, selv om man vinner et løp.

Men i antikken skulle alle få like muligheter til å vinne.

"Det var en edel regel som viste at hesteløp - i motsetning til i dag - var basert på gentleman-atferd," sier professor Hasan Bahar fra historisk fakultet ved universitetet i Selçuk.

Superstjernestatusen som Rex Rodney oppnådde i Norge på 1980- og 90-tallet, var det dermed neppe noen hester som fikk oppleve i oldtiden.