Langs veien til tempelet lå skattkamre der bystatene ofret til gudene og lagret egne verdier. Den rike gruvebyen Sifnos oppbevarte for eksempel en tidel av alt sitt sølv og gull i Delfi. Verdiene var sikret som i en sveitsisk bankboks, for de sto under Apollons beskyttelse.

Delfi var den greske verdenens sentralbank

Orakelbyen Delfi i Hellas fungerte som skattkammer for mange av de greske bystatene. Her kunne byene trygt oppbevare verdigjenstander under Apollons beskyttelse.

Delfi var et eneste stort skattkammer

Apollontemplet i Delfi var fylt med rikdommer fra hele den greske verden. Her fantes kunstverk i marmor, bronse og gull utsmykket med edelstener – alle gitt i gave til orakelet som takk for gode råd.

Samtidig bygde de rikeste bystatene skattkamre på det hellige området rundt tempelet. Skattkamrene var dels offersteder der representanter for bystatene kunne ofre til Apollon. Og dels var de skattkamre der bystatene oppbevarte store verdier. For eksempel bygde bystaten og gruvebyen Sifnos et skattkammer der byen hvert år deponerte en tidel av fortjenesten fra Sifnos’ sølv- og gullgruver.

Delfi var beskyttet av både mennesker og guder

De mange rikdommene tiltrakk seg tyver, men Delfi var godt beskyttet. Både av soldater fra Det greske forbund og av gudene. Da perserne for eksempel i 480 f.kr. prøvde å begå et raid mot byen, hindret et voldsomt uvær og store steinskred de persiske soldatene i å nå opp til Delfi. Guden Apollon hadde forsvart sin helligdom.

Les hele artikkelen om søkkrike Delfi og Apollons allvitende orakel i Historie nr. 8/2014.

NB! Du må ha en profil på Historie for å laste ned artikkelen. Den er gratis å opprette, og det tar bare et øyeblikk. Når du klikker på nedlastingsknappen, får du mulighet til å opprette en profil.

Kanskje du er interessert i