L. Lamont/Athenian Agora Excavations
nærbilde av krukkens inskripsjoner

Grekere risset forbannelser i krukke

Greske arkeologer har funnet en usedvanlig og 2300 år gammel krukke. Dens forbannelser skulle påføre ofrene grusomme smerter.

I 2006 fant greske arkeologer en usedvanlig krukke i Athen, som viste seg å inneholde en ung hønes føtter og kranium. Restene var ikke etterlatenskaper etter en av antikkens bedre middager, men en krukke full av forbannelser og svart magi.

Nå har krukken blitt undersøkt nærmere, og inskripsjonene på innsiden forteller at forbannelsene skulle ramme 55 navngitte athenere. Forskerne har klart å datere den magiske krukken til et sted mellom årene 325 og 270 f.Kr.

Hønsebeina og kraniet hadde blitt gjennomboret med en spiker – enda et tegn på at en slags voodoo skulle skade de 55 athenerne.
“Ved at man har vridd om hønas hode og bein og gjennomboret dem, har forbannelsen skullet lamme de samme kroppsdelene hos ofrene”, forklarer professor i gresk oldtid Jessica Lamont fra Yale University i USA.

Hønsebein funnet i krukken

Krukken med hønseknoklene i ble funnet på Athens stortorg, agoraen.

© Craig Mauzy/Athenian Agora Excavations

Vitner skulle bringes til taushet

Forbannelser var utbredt i oldtiden, og alle brukte dem mot fiender, konkurrenter eller plageånder. Men forbannelser ble sjelden risset inn i krukker. Athenerne skrapte langt oftere ofrenes navn inn på små tavler av bly.

Håndskrifteksperter har kunnet fastslå at de 55 navnene på krukken ble skrevet av minst to forskjellige personer. Forskerne har en teori om at de mange personene som skulle forbannes, var motstandere eller vitner i en forestående rettssak.