Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

nærbilde av krukkens inskripsjoner

Grekere risset forbannelser i krukke

Greske arkeologer har funnet en usedvanlig og 2300 år gammel krukke. Dens forbannelser skulle påføre ofrene grusomme smerter.

L. Lamont/Athenian Agora Excavations

I 2006 fant greske arkeologer en usedvanlig krukke i Athen, som viste seg å inneholde en ung hønes føtter og kranium. Restene var ikke etterlatenskaper etter en av antikkens bedre middager, men en krukke full av forbannelser og svart magi.

Nå har krukken blitt undersøkt nærmere, og inskripsjonene på innsiden forteller at forbannelsene skulle ramme 55 navngitte athenere. Forskerne har klart å datere den magiske krukken til et sted mellom årene 325 og 270 f.Kr.

Hønsebeina og kraniet hadde blitt gjennomboret med en spiker – enda et tegn på at en slags voodoo skulle skade de 55 athenerne.
“Ved at man har vridd om hønas hode og bein og gjennomboret dem, har forbannelsen skullet lamme de samme kroppsdelene hos ofrene”, forklarer professor i gresk oldtid Jessica Lamont fra Yale University i USA.

Hønsebein funnet i krukken

Krukken med hønseknoklene i ble funnet på Athens stortorg, agoraen.

© Craig Mauzy/Athenian Agora Excavations

Vitner skulle bringes til taushet

Forbannelser var utbredt i oldtiden, og alle brukte dem mot fiender, konkurrenter eller plageånder. Men forbannelser ble sjelden risset inn i krukker. Athenerne skrapte langt oftere ofrenes navn inn på små tavler av bly.

Håndskrifteksperter har kunnet fastslå at de 55 navnene på krukken ble skrevet av minst to forskjellige personer. Forskerne har en teori om at de mange personene som skulle forbannes, var motstandere eller vitner i en forestående rettssak.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul