Nikos Giannoulakis

Herkules gjenforent med hodet sitt etter 122 år

Statuen av den greske sagnhelten gikk til bunns for 2000 år siden. Nå har arkeologer endelig funnet igjen den siste delen av den.

Helt siden et sunket gresk skip fra antikken ble oppdaget utenfor den greske øya Antikythera i år 1900, har forskere gjerne villet lære mer om skipets gåtefulle last. Den gang klarte marinarkeologer å heve en statue fra vraket, men det var ett problem.

Statuen manglet hodet – helt frem til i år. Under en ny utgravning av det sunkne skipet dukket det nemlig opp et hode fra en gammel statue, og arkeologene er ikke i tvil om at det tilhører den hodeløse statuen.

«Det er ingen tvil om at det er Hercules», forsikrer arkeolog Lorenz Baumer fra universitetet i Genève i Sveits, og forteller at statuen er dobbelt så stor som et menneske, har stort skjegg, et karakteristisk ansikt og kort hår. Det skal nå undersøkes om de to delene av statuen skal settes sammen eller bare stilles ut sammen.

Skipsvraket inneholdt verdens eldste datamaskin

Det er ikke første gang skipsvraket ved Antikythera vekker oppsikt. Tilbake i 1901 fant dykkere en metallmekanisme som ved nærmere undersøkelser viste seg å være verdens eldste kjente analoge datamaskin.

Men skipsvraket, som stammer fra det 1. århundret e.Kr., inneholder trolig fortsatt flere skatter.

I 1901 gikk en større marmorstatue tapt under forsøket på å redde den – den ligger fremdeles på havets bunn. I tillegg mener arkeologene at «naturlige steiner» som ble fjernet under utgravningen i 1900, i virkeligheten var overgrodde deler av statuer.

Se videoklipp om Antikythera-mekanismen: