Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Holdt de gamle grekerne kjæledyr?

Det er mye som tyder på at hunden var de gamle grekernes foretrukne kjæledyr. Katter var forbundet med trolldom, død og mørke og ble holdt vekk med alle midler.

AKG-images/Ritzau Scanpix/Shutterstock

Oldtidens Hellas var bebodd av hundeelskere. Grekernes kjærlighet til menneskets beste venn er bl.a. avbildet på gamle vaser og kommer til uttrykk i skriftlige kilder – bl.a. Homers Iliaden.

Hunder ble beundret for sitt mot og sin troskap, og blant favorittene var mastifflignende vakthunder og raske greyhound-aktige raser som ble brukt til jakt.

Grekerne hadde også små skjødehunder som spiste ved bordet og ble kost med.

Hunder er avbildet på et stort antall greske vaser.

© AKG-images/Ritzau Scanpix

Kjærligheten til hunder ses blant annet på de mange hundegravene som arkeologene har funnet. Teksten på en av gravene lyder:

“Jeg var Rhodopes glede. De som lekte med meg kalte meg elskede Stephanos. Rhodope felte tårer da jeg gikk bort og begravde meg som et menneske.” Katten derimot hadde trange kår i Hellas.

I motsetning til oldtidens egyptere og romere var grekerne ikke særlig begeistret for katter, som i noen kretser ble assosiert med Hekate, en uhyggelig gudinne for mørke, død og trolldom.

De fleste grekere holdt seg derfor langt unna, og kattens normale oppgave med å fange mus og rotter ble i stedet ivaretatt av kjæle-slanger og tamme ildere.

Les også:

Grekere

Europas første sivilisasjon forsvant på gåtefullt vis

2 minutter
Grekere

6 uunnværlige treningstips fra de gamle grekerne

3 minutter
Grekere

Dette har de gamle grekere lært oss

9 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul