Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvem var mest demokratisk i antikken?

Var oldtidens Aten eller den romerske republikken nærmest dagens demokrati?

Wikimedia

Aten sto nærmest vår tids forståelse av demokrati

Atenerne kom nærmest det vi i dag mener med demokrati. Riktig nok var bare velstilte menn – 10-20 prosent av bystatens befolkning – stemmeberettigede borgere, men de hadde lik adgang til innflytelse. Alle borgere kunne møte opp til folkeforsamlingen, der de hadde talerett og kunne foreslå lover. Det var også der bystatens embeter ble fordelt for ett år om gangen – ved loddtrekning eller avstemning.

Demokrati og innflytelse fulgte Romas sosiale lag

I Roma var den enkelte borgers anledning til å påvirke mer begrenset. Formålet med republikken var først og fremst å hindre én enkelt person i å ta makten, og derfor besto den av en gruppe organer som holdt hverandre i sjakk. Borgerne var delt i sosiale lag, og den øverste klassen hadde langt mer den skulle ha sagt enn det store flertallet av fattige borgere.

Demokrati vs. republikk

Atenerne

  • Alle kunne foreslå lover
  • Borgerne stemte enkeltvis
  • Loddtrekning fordelte poster

Én borger, én stemme Aten ble regjert av folkeforsamlingen, der alle med borgerstatus kunne delta, 500-mannsrådet og domstolene. I hvert av de tre organene ble saker avgjort av flertallet, og alle stemmer talte like mye

Romerne

  • Senatet utformet lovene
  • Borgerne stemte i grupper
  • Utvalg fordelte embeter

Senatet tok makten I Roma skulle maktsentre holde hverandre i sjakk. Men senatet, som ikke var på valg, dominerte de andre. Når romerne stemte, skjedde det dessuten i grupper der overklassen veide tyngst.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul