Lesekreis & Marie-Lan Nguyen
StadionMarie-Lan Nguyen

Hvilket stadion var historiens første?

For ca. 2800 år siden løp greske atleter om kapp på historiens første kjente stadion. Vår tids gigantiske sportsarenaer minner imidlertid ikke særlig mye om det eldgamle stadionet.

Det eldste kjente stadionet er det antikke stadionet i Olympia, hvor antikkens olympiske leker ble holdt fra 776 f.Kr. Antikkens første stadion lignet imidlertid ikke på de gigantiske stadionene vi kjenner fra vår tids store sportsbegivenheter.

Stadionet i Olympia besto i hovedsak av en gresslette med en lang, leirtråkket bane på omtrent 200 meter. Her kjempet datidens løpere om tittelen som verdens raskeste mann.

VIDEO: Antikkens olympiske leker

Video

Stadionet hadde plass til 45 000 tilskuere

Utenfor midten av løpebanen var det plassert et podium med steinseter. På podiet satt dommerne, som måtte holde et våkent øye med utøverne.

Utenom det hadde stadionet ingen seter eller tribuner, og tilskuerne måtte ta plass på bakken langs banen. Heldigvis skrånet terrenget rundt stadionet oppover, slik at publikum kunne få fin utsikt til de sportslige begivenhetene.

Historikerne anslår at rundt 45 000 mennesker kunne ta plass langs banen når de raske atletene i antikken konkurrerte.

I 2004 kom den antikke greske arenaen igjen til heder og verdighet. Det skjedde i forbindelse med OL i Athen, da både mennenes og kvinnenes kulestøtkonkurransen fant sted på det antikke stadionet i Olympia.

LES OGSÅ: Qatar er bygget på gass, olje og døde migranter