Georges Rochegrosse

Leiesoldater utkjempet antikkens kriger

Nye knokkelfunn avslører at historikeren Herodot ikke fortalte sannheten om en av antikkens største greske seire.

Grekeren Herodot, som regnes som verdens første historiker, har blitt tatt i å pynte på sannheten. I sitt mesterverk "Historie" skildret han slaget ved Himera på Sicilia i år 480 f.Kr. Herodot fortalte hvordan en koalisjon av modige greske kolonier på øya i fellesskap beseiret Kartagos invasjonshær.

Nå avslører strontiumanalyser at 66 prosent av de falne slett ikke var grekere. Forskerne fra University of Georgia tok prøver fra 51 falne krigere som grekerne hadde gitt en ærefull begravelse etter slaget ved Himera.

Ut fra strontiuminnholdet i tennene og knoklene avslører forskerne:
"Mange av soldatene stammet fra andre steder enn Sicilia, og kanskje var de ikke engang fra middelhavsområdet," forklarer forskningsleder Katherine Reinberger.

Nær slagmarken oppførte grekerne senere det såkalte Himera-tempelet for å takke gudene for seieren over Kartago. Ruinene ligger 30 km øst for nåtidens Palermo.

© GustavoMartinezFernandez

Propaganda fremhevet grekerne

For Herodot – og andre greske historikere – var det viktig at grekerne fremsto som et spesielt folkeslag.
"Grekerne var besatt av å være greske," forklarer Reinberger.

Derfor var det viktig for dem at seire bare ble tilskrevet grekerne – og ikke de mange leiesoldatene som var alminnelige i antikkens hærer.

Det var også andre grunner til å nedtone fremmede soldaters rolle. Leiesoldater kunne nemlig vinne retten til gresk borgerskap, noe som sjelden falt i god jord hos borgerne i de greske bystatene på Sicilia.