Spartanske krigere skulle øke rikets innflytelse. Men de skulle også være et vern mot opprør fra helot-slaver, den lavere klassen, som gjorde alt arbeidet i samfunnet.

Nådeløs trening av Spartas krigere

Det var hardt å være spartaner. Svake spedbarn ble forlatt, og smågutter ble sendt i treningsleir fra de var 7 år gamle. Målet var å skape verdens sterkeste hær.

7. oktober 2014

Harde prøver gjorde spartanerne robuste

Juling, sult og ydmykelser. Midlene var nådeløse når det gjaldt å skape de hardføre og fryktløse krigerne som utgjorde Spartas beryktede hær.

Prøve 1: Spedbarn ble vurdert av et råd – og nyfødte som virket svakelige eller handikappede, ble etterlatt i skogen eller på en fjellside.

Prøve 2: Avkom var så viktig at menn som ikke maktet å gjøre sine koner gravide, ble forventet å sette virile unge menn på oppgaven.

Sparta bygde på en streng oppdragelsesmodell

Ifølge den greske historikeren Plutark (født år 46 e.Kr.) var det den spartanske politikeren Lykurg som sto bak den tøffe oppdragelsesmodellen i Sparta.

Lykurg, som levde rundt år 600 f.Kr., var visstnok kongens bror, og da kongen døde, ble den strenge lovgiveren kongssønnens formynder. Lykurg er trolig en sagnfigur, men han står som et symbol på det spartanske idealsamfunnet, der pisk ble foretrukket i stedet for gulrot.

Les mer om de spartanske prøvelsene

Vil du vite mer om hvilke prøver de spartanske mennene ble utsatt for? Les Histories "Fem grunner til at det var hardt å være spartaner" i nr. 15/2014 her:”

NB! Du må ha en profil på Historie for å laste ned artikkelen. Den er gratis å opprette, og det tar bare et øyeblikk. Når du klikker på nedlastingsknappen, får du mulighet til å opprette en profil.

Kanskje du er interessert i