Skipsvrak fra antikken åpner for offentligheten

For første gang blir det nå mulig for privatpersoner å dykke ned og oppleve en av Hellas' største og vakreste skipsvrak.

Normalt er antikkens skipsvrak i Egeerhavet lukket område for turister og privatpersoner, fordi myndighetene frykter tyveri og hærverk. Men nå gjør de greske myndighetene et unntak.

Nær øya Alónissos ved det greske fastlandet ligger det såkalte Peristera-skipsvraket som fritidsdykkere må besøke.

Skipsvrak endret forståelsen av skipsbygging

Det 30 meter lange skipet sank på slutten av 400-tallet f.Kr. Funnet av vraket i 1991 endret arkeologenes forståelse av hvor store skip de gamle grekerne kunne bygge.

Selv om mesteparten av treskroget for lengst er råtnet bort, ligger skipets last på rundt 4000 amforaer fortsatt på havets bunn.

“Selv jeg som har arbeidet med marinarkeologi i årevis, var voldsomt imponert første gang jeg så vraket”, forteller Dimitris Kourkoumelis, arkeologen som leder prosjektet for å gjøre området klart til besøkende.

Kan også oppleves i virtual reality

Ikke bare dykkere som vil driste seg til et dykk ned til nesten 30 meter vil få mulighet for å se på vraket. Det vil også bli tilgjengelig som en virtual reality-opplevelse i et informasjonssenter på land.

Ytterligere tre vrak i området inngår også i prosjektet, som tildels blir betalt av EUs BlueMed-program.