Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skjelettet av en ung person lå vendt mot øst og var plassert mellom to rekker av stein da det ble funnet.

© Det greske kulturdepartementet
Sivilisasjoner - Grekere

Skjelett av ung person blåser liv i gresk legende

Greske myter er fulle av grusomme menneskeofringer. Et nytt funn på det greske fastlandet tyder på at mytene ikke bare var fiksjon.

Greske legender forteller at man sammen med en stor flokk dyr ofret en gutt på fjellet Lykaion. Etter ofringen ble kjøttet tilberedt og spist. Alle som fikk en bit av menneskekjøttet, ville bli til en ulv i ni år.

Men et nytt funn tyder på at det ikke bare dreier seg om en legende. På toppen av nettopp fjellet Lykaion har arkeologene nemlig funnet skjelettet av en ung gutt omgitt av dyreknokler.

Legenden lever

Mange av oldtidens forfattere - blant dem Platon - forbandt i sine tekster Lykaion-fjellet med menneskeofringer. Men det er ikke funnet jordiske rester på fjellet som kunne bevise denne forbindelsen.

Før nå. Forrige uke meldte det greske kulturdepartementet nemlig at et 3000 år gammelt skjelett var funnet på Lykaion - et sted der oldtidens grekere ofret til tordenguden Zevs.

"Det er nesten for godt til å være sant", sier dr. Jan N. Bremmer, professor emeritus ved University of Groningen.

Nyansert bilde

Skjelettet, som lå vendt mot øst, var plassert mellom to rekker av stein, og bekkenet var dekket av en steinplate, som indikerer at det kan være snakk om en ofring.

Jan N. Bremmer legger til at funnet kan være med på å endre dagens ideer om oldtidens Hellas:

“På den ene siden har vi et bilde av Hellas som sivilisasjonens vugge - men på den andre siden har vi de her grusomme mytene," sier han. Undersøkelser skal nå slå fast om skjelettet virkelig var en del av en ofring, og altså om mytene var sanne.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul