Sunket oldtidsby gjenoppstår digitalt

Arkeologer har rekonstruert en mykensk havneby som ble oppslukt av havet for 3000 år siden. Prosjektet har gitt uvurderlig ny kunnskap om arkitekturen i bronsealderen.

I bronsealderen hadde byen Pavlopetri omtrent 2000 innbyggere. Nå har forskere målt opp byen og gjenskapt den digitalt.

For omtrent 3000 år siden ble havnebyen Pavlopetri på sørkysten av Peloponnes i Hellas rammet av jordskjelv og forsvant i havet. Nå har en internasjonal forskergruppe brukt ny teknologi til å foreta nøyaktige oppmålinger av byen. De har kartlagt ruinene av alle husene i byen, og gjenskapt den omtrent 80 000 m2 store byen digitalt.

Pavlopetri hadde sin storhetstid mellom 2000 og 1100 f.Kr., med omtrent 2000 innbyggere.

Ifølge forskerne var byen opprinnelig en viktig handelskoloni for den minoiske kulturen, som hadde sitt sentrum på Kreta. Senere overtok mykenerne fra det greske fastlandet Pavlopetri, til havnebyen ble oppslukt av havet rundt 1100 f.Kr.

Husene i byen hadde mange relativt små rom.

Ifølge forskerne har de fleste­ husene i byen hatt ti til tolv rom. Dykkerne har dessuten funnet gater, torg og små helligdommer.

«Undersøkelsene har gitt oss et usedvanlig detaljert innblikk i hvordan en mykensk bronsealderby så ut», sier arkeolog og prosjektleder Jon Henderson ved Universitetet i Nottingham.