Leo von Klenze

Turen går til: Antikkens Hellas

For 2000 år siden var det populært blant fiffen i Roma å dra på ferie eller dannelsesreise til Hellas. De så på landet som et forbilde og var fascinert av det rike kulturlivet og historien der. Bli med på en tidsreise til romernes Hellas rundt år 150 e.Kr.

1. Aten: Aten er kulturens høyborg

I Hellas' største by finner du et pulserende byliv, der du både kan oppleve historiens vingesus på Akropolis, gå på teater og kjøpe nye klær i havneområdet.

Storbyferie: Er du på jakt etter en ordentlig storbyferie, bør du dra til Aten – lærdommens og kulturens høyborg. Den største severdigheten er den sentrale høyden, Akropolis, der de gjeveste templene står.

Av dem er Parthenon-tempelet, tilegnet gudinnen Atene, det viktigste. Bygningen har marmorsøyler i klassisk dorisk stil, og alt annet på Akropolis står i skyggen av det mektige tempelet.

Aten byr imidlertid på mer enn Akropolis. Byen er sentrum for åndsliv, og her fins verdens ledende skoler for filosofi. Dette til tross for at den romerske generalen Sulla i 86 f.Kr. raserte byen, der han blant annet ødela Platons berømte akademi – den moderne filosofiens arnested.

Aten har i dag kommet seg etter ødeleggelsene, og keiser Hadrian har nylig renovert byen. Han har blant annet bygd en ny akvedukt og et bibliotek og ferdigstilt det store Zevs- tempelet ved foten av Akropolis – og det er definitivt verdt et besøk når du er i byen.

En tur i et av byens teatre kan varmt anbefales, for det var i denne byen tragedien som uttrykksform ble skapt på 500-tallet f.Kr. Prøv å få med deg et av de klassiske stykkene – gjerne det om Ødipus.

Når du har fått din dose høykultur, kan Atens havn, Pireus, være et godt avbrekk. Her kan du handle varer fra hele det østlige Middelhavet.

Det skal du se: Reiser du uten familie, bør du få med deg et av atenernes festlige drikkegilder – kalt symposier. Her spiller vakre kvinner på fløyte, og det blir nok anledning til å få stilt mer enn bare tørsten.

Turistfelle: Styr utenom guidene som tilbyr en omvisning på Akropolis mot betaling. Som forfatteren Plutark skriver: «Guidene ramset opp det de hadde å si uten å følge våre anmodninger om å forkorte sine lange historier og fortellinger om hver eneste inskripsjon».

Overnatting: I Aten finner du private rom til leie på hvert eneste gatehjørne. Denne formen for overnatting er klart å foretrekke. For et lite tillegg i prisen får du frokost og kvelds med på kjøpet.

Kulinarisk tips: Pireus har et rikt utvalg av fersk fisk og skalldyr. Prøv stekte muslinger med dressing av olje og eddik – og en god, lokal vin til. Grekerne drikker vin krydret med harpiks, noe som gir en helt spesiell smak, kalt retsina.

2. Kreta: Opprørsk øy har flotte badestrender

Badeferie: I århundrer var Kreta kjent som hjemsted for pirater og bråkmakere.

Først etter tre års forbitret krig fikk general Quintus Cae­cil­ius Metellus underlagt seg den frodige øya (69 f.Kr.), og det romerske styret er fortsatt særdeles upopulært mange steder på øya.

Prøv derfor så godt du kan å skjule din romerske herkomst når du reiser rundt, og ha gjerne våpen med deg. Blant øyas største severdigheter er amfiteateret i byen Lyttos.

Det skal du se: Unn deg en pause på en av sandstrendene på nordkysten av øya. Her kan du slappe av og nyte en dukkert i det behagelige Middelhavet.

Turistfelle: Kretenserne er stolte av Lyttos-akvedukten på østsiden av øya. Styr unna – den er bare 13 mil lang (22 km) – mye kortere enn Romas.

Overnatting: Hold deg til de store byene. Unngå så langt det lar seg gjøre å overnatte i fjellene, for her kan hederlige reisende risikere å bli overfalt og ranet.

Kulinarisk tips: Kreta er særlig kjent for sine oster av geitemelk. Sørg for å smake en før du forlater øya igjen.

3. Feneos: Gå på oppdagelse etter elva Styx

Landsbyferie: Ifølge den greske historikeren Herodot springer underverdenens elv Styx ut et sted i Feneos.

Når du har blitt lei av å lete etter den sagnomsuste elva, kan du oppleve festivalen Hermaea, der guden Hermes æres gjennom sport og konkurranser.

Ifølge mytologien er guden nemlig født her i området – på fjellet Kyllene.

Det skal du se: Besøk et av de lokale stutteriene – områdets store stolthet. Hvis du mangler en hest, får du kjøpt en av de beste i Hellas her.

Turistfelle: Dropp Atene-tempelet – det er bare ruiner igjen.

Overnatting: Området er kjent for sine kroer og gjestfrie familier, som leier ut rom til reisende.

Kulinarisk tips: Takket være lokale stutterier har Feneos god hestebiff. Prøv en – du vil ikke angre!

Les også: Olympens tolv greske guder styrte Hellas

Disiplinen pankrasjon er en blanding av boksing og bryting, der nesten alt er tillatt.

© Bridgeman Images

4. Olympia: Paradis for sportsinteresserte

Sportsferie: Er du en sann sportsidiot, har du muligheten hvert fjerde år til å oppleve antikkens beste atleter konkurrere ved den greske helligdommen Olympia.

«Intet har gudene gitt mer oppmerksomhet enn de olympiske leker», som den greske geografen Pausanias skrev.

Under lekene gjelder nemlig den olympiske fred, og derfor tør ingen yppe til bråk mens festlighetene pågår.

I ro og mak kan du få med deg når atletene kjemper i sportsgrener som løp, bryting, boksing og hesteveddeløp.

Det skal du se: Du må for alt i verden ikke gå glipp av lekenes store ofring til Zevs. Hundre okser føres inn og slaktes som gave til gudenes konge – en begivenhet av stor religiøs betydning.

Turistfelle: Det olympiske tempelet, som er tilegnet Zevs ogprydes av 21 forgylte skjold. De ble skjenket av den romerske general Mummius, men du er her for sportens skyld!

Overnatting: Under idrettsfesten får Olympia 40 000 gjester. Det er flust med hoteller og herberger. Mest interessant er det å bo i utøverlandsbyen.

Kulinarisk tips: Følg de olympiske kostholdsreglene og spis en av de lokale rettene som atletene har lagt sin elsk på: kylling med plommer.

5. Korint: Opphold blant landsmenn

Romersk ferie: Er du typen som får hjemlengsel på den lange reisen i provinsen, anbefaler vi et besøk i Korint.

Mange av byens innbyggere er nemlig romerske kolonister, og en av byens mest berømte gjester var keiser Nero i 67 e.Kr.

Den gale keiseren var her for å anlegge en kanal som skulle graves gjennom den peloponnesiske halvøy. Slik det ligger an nå, blir Korintkanalen først ferdig i år 1893 e.Kr.

Det skal du se: Enhver turist i Korint bør besøke byens store hippodrom (hesteveddeløpsbane), som er bygd i hvit marmor.

Turistfelle: Apollon-tempelet utenfor bymuren. Bygningen er brent ned, så det er bare spredte ruinrester igjen å se.

Overnatting: Sjekk inn på en av de små kroene som er tilknyttet Octavia-tempelet. Her bor du bedre og billigere enn hos lokale familier.

Kulinarisk tips: Med så mange kolonister i Korint vil du garantert finne alt det beste det romerske kjøkkenet har å by på.

6. Sparta: Byen er en hyllest til krigen og soldatlivet

Byferie: Ingen har preget antikkens krigs-historie som Sparta. Bystaten var organisert for å føre krig, dens innbyggere ble født som soldater.

Vi romere kan bare hylle disse grekerne som vi innlemmet i riket i 148 f.Kr.

Siden har byen vært et av de viktigste reisemålene for romerske turister, som kommer for å se de staselige krigsminnene.

Det skal du se: Foruten krigsminnene i byen bør du oppleve den imponerende statuen av keiser Augustus som troner over byens markedsplass.

Advarsel: Innbyggerne i Sparta er kjent for sine lakoniske svar – korte og uhøflige.

Overnatting: Vi anbefaler å ta inn på et rom. Men stikk ikke av med vertens kone – slik prins Paris gjorde. Ingen ønsker å starte en ny trojansk krig!

Kulinarisk tips: Du må smake på spartanernes melas zõmos – «svart- suppe». Den er kokt på blod, og mange eldre spartanere spiser ikke annet.

7. Plataiai: Idyllisk fjellandskap skjuler blodig historie

Vandreferie: For den aktive og historieinteresserte er området rundt byen Plataiai i Boiotia verdt et besøk. Her har du mulighet for å vandre over krigsskueplassen, der de greske bystatene i 479 f.Kr. beseiret perserne under slaget ved Plataiai.

Året før hadde bystatene lidd nederlag i slagene ved Artemision og Thermopylene, så nå trengte de sårt en seier.

Men perserne klarte å avskjære grekernes forsyningslinjer og sende dem på retrett. Derfor trodde den persiske generalen Mardonius at seieren var i boks.

Han sendte troppene sine frem, men grekernes kamp-ånd var ikke knekt, og dermed ble de persiske troppene massakrert.

Ifølge historikeren Herodot drepte grekerne 250 000 fiender under slaget!

Det skal du se: Besøk ruinbyen Erythrai. Ifølge overleveringene gir vannet fra byens gamle brønn synske evner.

Turistfelle: Dropp områdets store by – Teben. Siden Aleksander den store ødela den i 335 f.Kr., har byen vært en skygge av seg selv.

Overnatting: Hold deg unna områdets kroer og gjestehus, de er fylt med lomme-tyver og folk som jukser i terningspill.

Kulinarisk tips: Smak den lokale versjonen av gresk salat med rosiner og koriander.

Oraklets prestinne ble kalt Pythia. Hennes profe­tiske råd ble gitt under påvirkning av hallusinerende damper fra undergrunnen.

© Bridgeman Images & Shutterstock

8. Delfi: Oraklets hjemby tilbyr utsøkte kunstopplevelser

Delfis største attraksjon gir folk svar på livets spørsmål – fra politiske problemer til personlige kvaler – men det er også mye annet å se her.

Kulturferie: Alle kjenner Pythia, orakelet i Delfi. Hun kan svare på det meste, hvis du greier å tyde hennes tåkete svar, som er på gresk. Vær oppmerksom på at veien til Pythias hellige grotte er lang og blant annet krever en lengre samtale med en Apollon-prest samt et offer (en due eller et lam).

Delfi byr også på en rekke andre kulturelle severdigheter. I flere århundrer har de greske bystatene brukt tempelområdet til å vise frem sin rikdom og makt gjennom kunst. Aten har for eksempel betalt for byggingen av det store Apollon-tempelet med relieffer av guder og muser skåret ut av kunstnerne Androsthenes og Praxias.

Når du har stilt oraklet spørsmålet ditt og sett alt du ønsker på tempel- plassen, kan du besøke bygningen de lokale kaller for leschai – «et sted å tale». Her diskuteres alt fra politikk til siste skrik innen sandalmote.

Det skal du se: Akkurat som ved Olympia avholdes det hvert fjerde år idrettsstevner i Delfi. De pythiske lekene har i tillegg dans og kunst på programmet.

Turistfelle: På tempelområdet fins mange av bystatenes skatthus. De mindre ekstravagante – som Boiotias – kan du unnlate å besøke.

Overnatting: Oraklet har siden tidenes morgen tiltrukket gjester langveis fra. Derfor finner du i Delfi en lang rekke gjestehus – også kalt pandocheion. Her kan du få en seng å sove i, men se opp for lus og lopper i sovesalene.

Kulinarisk tips: Prøv det gode oksekjøttet fra lokale oppdrettere. En fikenglasert oksestek blir aldri feil!