Jose HERNANDEZ Camera 51 & BreizhAtao/Shutterstock.com/Attica Security Division
Gresk gull-statér, politi

Verdens dyreste antikke gullmynt reddet av politiet

En albansk smuglerring måtte flykte da politiet gjennomførte en razzia mot deres lager av ulovlige antikviteter. Blant dem var en gullmynt som har blitt verdsatt til et helt svimlende beløp.

65 millioner kroner. Det er det svimlende beløpet verdens dyreste antikke mynt ble solgt for på en sveitsisk auksjon tidligere i år.

Nå har gresk politi reddet et enda finere eksemplar av samme mynttype under en razzia mot en gruppe antikvitetssmuglere i Athen.

Både rekordholderen og denne nyoppdagede gullmynten stammer fra 300-tallet f.Kr. og ble preget i den oldgreske kolonien Pantikapaion, som lå på østkysten av Krym-halvøya.

Det var en såkalt statér - hovedmynten som ble brukt til å sette vektstandarden for de andre mynttypene. De ble vanligvis laget av sølv, og selv i antikkens Hellas var statérene i gull svært verdifulle.

Den nye mynten er imidlertid enda finere enn den som ble solgt i år, ettersom motivet er plassert helt i midten av mynten.

Stakk av fra politirazzia

Den 16. september gjennomførte politiet en razzia på en adresse sør i Athen i nærheten av den olympiske taekwondostadionen. De hadde fått et tips om at et medlem av den albanske smuglerringen, kun kjent som "Tzoni", var i ferd med å gjøre en handel med en annen smugler.

Og ganske riktig. Smuglerne klarte å rømme, men politiet fant 31 historiske gjenstander, deriblant den verdifulle mynten.

Gjenstandene ble overført til Pireus' arkeologiske museum, mens myntene ble fraktet til Athens numismatiske museum.

Her ble gullstatéren anslått til å være verdt rundt 68 millioner kroner, altså noe mer enn mynten som ble solgt tidligere i år.

Den verdifulle mynten vil imidlertid trolig ikke bli solgt, men i stedet bli kategorisert som vernet gresk kulturarv og overført permanent til et museum.

31 gjenstander funnet under razziaen

Nå må museets ansatte finne ut om de 31 gjenstandene er stjålet fra kjente samlinger eller gravd ut ulovlig.

© Attica Security Division