På høyden av sin storhetstid var det britiske imperiet det største riket i historien. I årene rundt 1. verdenskrig strakte den gigantiske kolonimakten seg over ca. 25 prosent av alt land på jorda – fra Australia til Canada og fra Jamaica til India.
Det første skrittet mot denne statusen som en global supermakt ble tatt allerede på 1100-tallet da engelskmennene erobret Irland. Ekspansjonen skjøt spesielt fart på 1500-tallet og de påfølgende århundrene, da oppdagelsesreisende, handelsfolk og kolonister fra De britiske øyer dro ut til praktisk talt hver avkrok av kloden.
VIDEO – Det britiske imperiets storhet og fall:
Krigen svekket britene
I årene etter 2. verdenskrig var det imidlertid slutt for det en gang så mektige imperiet. I århundret før hadde noen av koloniene – blant annet Canada og Australia – fått selvstyre under britisk overherredømme, og i løpet av 1900-tallet begynte nasjonalistiske og separatistiske vinder å blåse i resten av koloniene.
Verdenskrigen hadde samtidig svekket Storbritannia så mye at landet ikke lenger hadde ressurser til å holde koloniriket sammen. På slutten av 1960-tallet hadde derfor så godt som alle kolonier løsrevet seg fra Storbritannia.
I dag er de eneste restene av det britiske imperiet en rekke småøyer spredt over hele kloden – blant dem er Bermuda og Falklandsøyene.