Boston Public Library
Britisk imperium

Hvor mye har det britiske imperiet krympet?

Intet kontinent uten en brite – fra 1500-tallet og fremover reiste kolonister fra De britiske øyer til selv de mest avsidesliggende områder av kloden og grunnla det største riket noensinne.

På høyden av sin storhetstid var det britiske imperiet det største riket i historien. I årene rundt 1. verdenskrig strakte den gigantiske kolonimakten seg over ca. 25 prosent av alt land på jorda – fra Australia til Canada og fra Jamaica til India.

Det første skrittet mot denne statusen som en global supermakt ble tatt allerede på 1100-tallet da engelskmennene erobret Irland. Ekspansjonen skjøt spesielt fart på 1500-tallet og de påfølgende århundrene, da oppdagelsesreisende, handelsfolk og kolonister fra De britiske øyer dro ut til praktisk talt hver avkrok av kloden.

VIDEO – Det britiske imperiets storhet og fall:

Vel en fjerdedel av verden var under britisk overherredømme på begynnelsen av 1900-tallet.

Krigen svekket britene

I årene etter 2. verdenskrig var det imidlertid slutt for det en gang så mektige imperiet. I århundret før hadde noen av koloniene – blant annet Canada og Australia – fått selvstyre under britisk overherredømme, og i løpet av 1900-tallet begynte nasjonalistiske og separatistiske vinder å blåse i resten av koloniene.

Verdenskrigen hadde samtidig svekket Storbritannia så mye at landet ikke lenger hadde ressurser til å holde koloniriket sammen. På slutten av 1960-tallet hadde derfor så godt som alle kolonier løsrevet seg fra Storbritannia.

I dag er de eneste restene av det britiske imperiet en rekke småøyer spredt over hele kloden – blant dem er Bermuda og Falklandsøyene.