Hvorfor er ikke Canada en del av USA?

1. januar 2010

De revolusjonære kolonistene i det senere USA fikk i 1775 nok av britenes hardhendte styre. I 1776 underskrev de uavhengighetserklæringen. Først etter åtte års krig forlot de britiske styrkene USA. Inntil da besto de britiske besittelsene i Nord-Amerika offisielt av i alt 14 kolonier. Etter uavhengighetskrigen slo de 13 seg sammen og dannet USA – den siste ble til Canada.
Den nesten ti millioner km2 store kolonien hadde tidligere vært under fransk overherredømme, men ble avstått til Storbritannia etter Frankrikes nederlag i sjuårskrigen i 1763. Britene ble i stor grad sett på som befriere, og innbyggerne sluttet seg derfor ikke til revolusjonen i sør.
Det tette forholdet til tronen i London ble styrket da minst
50 000 kongetro kolonister fra USA slo seg ned i Canada. Herfra støttet de Storbritannias krigsinnsats i USA og styrket Canadas samhørighet med det britiske imperiet. Ved avslutningen av uavhengighetskrigen fikk USA imidlertid den delen av Canada som lå sør for de store innsjøene, og som i dag utgjør mesteparten av statene Michigan, Ohio og Illinois.

Kanskje du er interessert i