Indianerne øvde seg på å åpne hodeskaller

Et nytt funn fra Peru viser at søramerikanske indianere var dyktige kirurger og behersket flere forskjellige metoder for å åpne kranier.

Indianere utførte trepanasjon

Undersøkelsen av 32 skjeletter i Peru viser at leger fra Wari-imperiet gikk systematisk til verks når de utførte kirurgiske operasjoner på kranier – såkalt trepanasjon.

Benrestene ble funnet i en rekke huler i det sørlige Peru, av et team arkeologer ledet av Danielle Kurin fra University of California. De jordiske restene er datert til rundt år 1000 – en periode da wari-indianerne behandlet både fysiske og mentale lidelser med kirurgisk åpning av kraniet.

Indianere øvde seg på å bore i hjerneskallen

De 32 skjelettene har spor etter 45 forskjellige inngrep, og Kurin mener at de søramerikanske kirurgene har brukt flere av hodeskallene til å øve seg på ulike metoder. Noen hull er lagd med kniv, andre med håndbor. En av hodeskallene har hull med varierende dybde.

"Utøvere av legekunsten på den tiden har nok brukt mye av læretiden på å bli kjent med håndboret og telle hvor mange sveiv som måtte til for å bryte gjennom uten å skade hjernemassen", sier Danielle Kurin.

Wari-imperiet hadde sin storhetstid i år 600-1100.

Pasienten døde: En kniv ble brukt til å skjære hullet. Inngrepet er blitt avbrutt underveis fordi pasienten døde.

Pasienten overlevde: Et bor har laget dette hullet i en betent knokkel. Inngrepet skulle lindre smerte forårsaket av en infeksjon.

Pasienten overlevde – og døde: Flere metoder er brukt på kraniet. Pasienten har tidligere overlevd et inngrep, men ikke det siste.