Khmer-riket – jungelens imperiebyggere
Khmerene trodde at de styrte hele den siviliserte verden – men tapte alt. Kriger og folkevandringer la til slutt deres sørøstasiatiske stormakt i ruiner.

Khmerene brukte stridselefanter i krigene sine. Relieff fra Bayon-tempelet i Angkor Thom.
Stridselefantene trengte seg ut av skogen og forserte rekken av fiendesoldater. De som ikke ble trampet ned av dyrene, ble gjennomboret av regnet av piler som falt fra tårnene på de store ridedyrene. Bak elefantene fulgte fotsoldater utstyrt med sverd og spyd. Etter en blodig kamp inntok khmerene Champa-rikets hovedstad Vijaya, som umiddelbart ble plyndret og jevnet med jorden.
Det var en fornøyd fyrst Suryavarman II som gjorde sitt inntog i byen i 1145. Chamfolket hadde vært khmerenes hovedfiende i århundrer. Erobringen av Vijaya var så mye mer enn en krigshandling mot en bøllete nabo. Den bekreftet Suryavarman IIs posisjon som Sørøst-Asias mektigste konge.
I nord hadde Kina fulgt de krigerske khmerene med stor interesse helt siden de etablerte seg i regionen. Suryavarman II uttrykte vilje til å ta opp igjen de diplomatiske forbindelsene med Kina, som hadde ligget nede en periode. Kineserne svarte med å anerkjenne ham som konge over khmerene og sendte straks et sendebud til khmerenes hovedstad: den rike tempelbyen Angkor.
Khmer-riket – et sørøstasiatisk imperium
Khmerene var et vandrende folk som slo seg ned ved Mekong-elven i dagens Kambodsja på 500-tallet. To hundre år etter hadde bosettingene blitt til byer som hadde vokst sammen til et rike, kalt Chenla av kineserne.
Khmerriket ble fra 802 et mektig imperium i Sørøst-Asia, en posisjon det skulle ha til 1432. I storhetstiden på 1200-tallet omfattet Khmer-riket dagens Kambodsja, Thailand, Laos og det sørlige Vietnam. Det betydde, i henhold til deres verdensanskuelse, at de hersket over hele den siviliserte verden.