AFP/Ritzau Scanpix
Kim Jong-Un rir på hest på fjellet Paektu.

Kim Jong-Un: Nord-Koreas halvgud på atomknappen

Verdens åttende atommakt, Nord-Korea, rasler med sitt omfattende missilarsenal mot Japan, Sør-Korea og USA. Men hvordan endte den fattige diktaturstaten opp som en militær paria for omverdenen? Her er hele forklaringen - fra Koreakrigen til Kim Jong-Un.

Nord-Korea fremstår noen ganger som et bisart tegneserieland styrt av den maktsyke Kim-familien, hittil i tre generasjoner. Men det er god grunn til å ta diktaturstaten på alvor.

Med 1,2 millioner soldater har Nord-Korea verdens fjerde største militær – og et ukjent antall atomvåpen.

Bli bedre kjent med atomkraften og tre generasjoner av Kim-dynastiet her.

Det mørke Nord-Korea

En gang iblant blir det tatt et satellittbilde av Nord-Korea og nabolandene Sør-Korea og Kina om natten.

Kontrasten mellom landene i Øst-Asia er mildt sagt (ned)slående.

Nord-Korea uten lys, foto tatt fra satellitt

Satellittbilde av Nord-Korea nesten fullstendig mørklagt omgitt av de opplyste storbyene i Kina og Sør-Korea. I Sør-Korea er strømforbruket per innbygger på 10 162 kWh per år. For Nord-Korea er det samme tallet bare ca. 600 kWh i året.

© Shutterstock

Mens storbyene i Kina og Sør-Korea lyser opp nattehimmelen som en sverm av ildfluer, fremstår Nord-Korea som et svart hull midt på kartet.

Denne mørkleggingen skyldes dessverre ikke en forutseende klimabevissthet i det nordkoreanske diktaturet.

Satellittbildet forteller tvert imot den historien om Nord-Korea som diktaturstaten forgjeves prøver å holde hemmelig for omverdenen: at landets nærmere 26 millioner innbyggere lever i den dypeste fattigdom uten strøm, internettforbindelse og kontakt med resten av verden.

Nord-Koreas Kim-dynasti

Nord-Koreas herskerdynasti

Offisielle bilder av de foreløpig bare tre representantene for Nord-Koreas herskerdynasti: Kim Il-Sung (1912–1994), Kim Jong-Il (1941–2011) og Kim Jong-Un (født en gang mellom 1982 og 1984).

© Wikimedia Commons

Nord-Korea er det mest hermetisk lukkede landet i verden og har i syv tiår bygget en grotesk kultdyrkelse av nasjonens eneveldige herskere fra Kim-familiedynastiet.

Familien Kim har hatt et jerngrep om makten siden slutten av 1940-årene da Kim Il-Sung inntok rollen som Nord-Koreas første diktator. Han ble etterfulgt av sønnen Kim Jong-Il i 1994.

Siden 2011 har lederen hett Kim Jong-Un, også kjent som «Den store etterfølgeren».

Kim Jong-Un drepte onkel og storebror

Kim Jong-Un var praktisk talt ukjent i Nord-Korea da han i 2009 trådte inn i Nord-Koreas nasjonale forsvarskomité, helt ut av det blå.

Han hadde tilbrakt store deler av sin tidlige ungdom på en internatskole i Sveits – under et pseudonym – men fikk en meteorisk karriere i Nord-Korea da hans to eldre brødre falt i unåde hos faren Kim Jong-Il.

I 2010 ble Kim Jong-Un utnevnt til en firestjerners general og gitt mektige stillinger i militæret og Arbeiderpartiet – til tross for at han ikke hadde noen militær erfaring.

Etter farens død i 2011 ble Kim Jong-Un Nord-Koreas nye suverene leder.

Kim Jong-Un og Donald Trump

To statsoverhoder som var gjensidig tiltrukket av hverandre, håndhilser under et toppmøte mellom USA og Nord-Korea i 2018. «Han er mer enn smart», sa Donald Trump etter møtet med Kim Jong-Un.

© Wikimedia Commons/Shealah Craighead

Siden han tok makten har Kim Jong-Un bare strammet grepet om den nordkoreanske befolkningen enda mer.

Alle som står i veien for diktatoren, havner i en av landets beryktede arbeidsleirer eller blir likvidert.

I 2013 henrettet Kim Jong-Un sin onkel Jang Song-thaek og hans barn og barnebarn.

Den offisielle forklaringen var at onkelen var forræder.

Det er imidlertid mye som tyder på at Nord-Koreas leder i virkeligheten ryddet ham ut av veien fordi han så på ham som en politisk trussel.

Den samme paranoiaen var nok også grunnen til at Kim Jong-Un fikk storebroren Kim Jong-Nam henrettet i 2017. Han var redd for at storebroren skulle gjøre krav på tittelen som Nord-Koreas leder.

Attentatet fant sted på flyplassen i Kuala Lumpur i 2017, der en kvinnelig ansatt i det nordkoreanske regimet plasserte et tørkle som inneholdt en dødelig nervegift over brorens ansikt.

Korea ble delt mellom USA og Sovjetunionen

To barn foran tank i Koreakrigen i 1951

To barn foran en amerikansk M26-tank under Koreakrigen i 1951.

© Library of Congress

Kim-dynastiets terrorvelde begynte like etter 2. verdenskrig, da den tidligere japanske kolonien Korea ble delt i to.

Sovjetunionen tok kontroll over den nordlige halvdelen av Korea mens USA okkuperte den sørlige halvdelen.

Ordningen skulle være midlertidig, men den ble begynnelsen på et totalt skille mellom nord og sør i Korea som består den dag i dag.

Da Sovjetunionen fikk makten over Nord-Korea, skulle de sette en person i stillingen som landets leder.

Valget falt på den sovjettro soldaten Kim Il-Sung. Han tiltrådte som statsoverhode 9. september 1948.

LES OGSÅ: Den kalde krigen: Tidslinje

Kim Il-Sung – «Den store leder»

Kim Il-Sung fikk raskt til en kult om sin person, og allerede etter innsettelsen ble han omtalt som «Den store leder» i befolkningen.

Kim Il-Sung etablerte den koreanske folkehæren bestående av andre veteraner fra den antijapanske geriljakampen.

Og 25. juni 1950 fikk han grønt lys av Sovjetunionen til å invadere Sør-Korea. Korea-krigen var en realitet.

Nord-Korea omtaler fortsatt konflikten som «Den seierrike befrielseskrigen for fedrelandet».

Men «seieren» kom med en drøy prislapp. Under den tre år lange krigen bombet USA Nord-Korea tilbake til steinalderen. Sovjetiske observatører anslo at 85 prosent av alle bygninger i Nord-Korea ble tilintetgjort under krigen.

Kim Il-Sung viser veien for sønnen Kim Jong-Il.

Kim Il-Sung viser vei for sønnen Kim Jong-Il. Sterkt bildebehandlet bilde av far og sønn på det for nordkoreanerne så mytiske fjellet Paektu. Det er det samme fjellet som Kim Jong-Un bestiger på en hvit hest på et annet bilde på denne siden.

© Shutterstock

Da Koreakrigen sluttet i 1953, var nesten tre millioner koreanere drept – ti prosent av halvøyas befolkning.

Det anslås at rundt to millioner av de drepte var nordkoreanere.

På midten av 1950-tallet tok Nord-Korea avstand fra både sovjetisk og kinesisk innflytelse da «Den store leder» lanserte konseptet «juche» – eller «selvhjulpenhet» på norsk.

Ideologien bak «juche» var med regimets egne ord å «løse sine egne problemer på eget ansvar under alle omstendigheter».

På Arbeiderpartiets kongress i Pyongyang i 1980 ble det klart at ansvaret for Nord-Koreas fremtid ville hvile på Kim-familiens skuldre i all overskuelig fremtid.

Her ble det nemlig kunngjort at Kim Il-Sungs eldste sønn, Kim Jong-Il, skulle ta over makten i landet etter farens død.

Tronskiftet skulle skje for å sikre at den revolusjonære innsatsen ble videreført i «slektledd etter slektledd», slik det ble sagt.

Den 8. juli 1994 døde Kim Il-Sung etter et massivt hjerteinfarkt.

Radio Pyongyang kunngjorde nyheten med ordene: «Det store hjertet har sluttet å slå.»

Kim Jong-Il – «Den kjære lederen»

Kim Jong-Il

Kim Jong-Il.

© Wikimedia Commons/Shutterstock

Kim Jong-Il var nå enehersker over Nord-Korea, og han var på mange måter sin fars diametrale motsetning.

Der Kim Il-Sung ble hyllet som en fryktløs frihetskjemper med lang militær erfaring, var sønnen en drikkfeldig playboy med en merkelig, strittende piggsveis og et hissig temperament.

Og den nye lederens første tid som enehersker ga utvilsomt også anledning til en rekke raserianfall.

Bare to dager etter at Kim Jong-Il tiltrådte som øverstkommanderende for Nord-Koreas folkehær, brøt Sovjetunionen sammen.

Den blokken av kommunistiske land som hadde støttet det nordkoreanske regimet både økonomisk og ideologisk, var med ett fortid.

Murens fall kuttet av den livlinen til Sovjetunionen som hadde holdt Nord-Korea oppe i flere tiår, og opp gjennom 1990-tallet ble Nord-Korea rammet av en massiv hungersnød.

Mellom en halv million og to millioner mennesker døde under hungersnøden på 1990-tallet. Noen spiste rotter for å overleve, andre tydde til kannibalisme.

Etter hvert som livet i Nord-Korea sank til nesten uutholdelige dybder, vokste personlighetskulten rundt landets leder.

Regimet skapte en nesten eventyrlig fortelling og mytologisering av Kim Jong-Il og hans bakgrunn.

Ifølge legenden ble «Den kjære lederen», som Kim Jong-Il ble kalt, født i en trehytte på Nord-Koreas sagnomsuste fjell Paektu, som grenser til Kina.

Med tydelig lån fra kristen mytologi lyste en enestående lys stjerne opp himmelen ved hans fødsel. Som om ikke det var nok, reiste det seg en dobbel regnbue over fjellet Paektu etter at Kim Jong-Il ble unnfanget.

Nord-Korea – tidslinje

Statuer i kobber av Kim Il-Sung og Kim Jong-Il

I Nord-Koreas hovedstad Pyongyang troner to gigantiske bronsestatuer på 22 meter. De representerer grunnleggeren av diktaturstaten, Kim Il-Sung, og etterfølgeren, sønnen Kim Jong-Il.

© Wikimedia Commons

Slik ble Nord-Korea til

Nord-Koreas atomvåpen har kommet for å bli

Soldater i militærparade i Nord-Korea

Nord-Koreas hær på 1,2 millioner soldater er verdens fjerde største forsvar. Dessuten har diktaturstaten et ukjent arsenal av atomvåpen.

© Shutterstock

Etter årtusenskiftet var den verste hungersnøden i landet overstått, og Nord-Koreas befolkning vendte tilbake til en tilstand av «bare» konstant gnagende sult og underernæring.

Kim Jong-Il satte nå alle krefter inn på å styrke landets forsvar slik at de onde kapitalistene i Vesten ikke våget å røre den kommunistiske slyngelstaten.

Koreas Arbeiderparti innførte slagordet «Militæret er partiet, folket og nasjonen», og i 2006 kulminerte Nord-Koreas atomvåpenprogram da regimet gjennomførte sin første atomprøvesprengning.

Kim Jong-Un – «Den store etterfølgeren»

Kim Jong-Un rir på hest på fjellet Paektu.

Kim Jong-Un rir opp på fjellet Paektu, som har en nesten guddommelig status blant nordkoreanere. Ifølge propagandaen ble Kim Jong-Uns far og bestefar født på fjellet. Det var her den koreanske skapelseshistorien begynte.

© AFP/Ritzau Scanpix

«Den kjære lederen» gikk bort i 2011 og ble avløst av Nord-Koreas nåværende leder, sønnen Kim Jong-Un.

Og han har videreført farens atomvåpenprogram med hittil uhørt glød.

I september 2022 vedtok Nord-Korea en ny lov om atomvåpen.

Her fremgikk det at Nord-Koreas atomvåpen har kommet for å bli, og at nedrustning ikke kommer på tale.

Som Kim Jong-Un fortalte det statlige nyhetsbyrået KCNA i forbindelse med den nye loven:

«Fred er bare mulig når man har makt til å avskrekke imperialistisk arroganse.»

LES OGSÅ: NATO: tidslinje for en forsvarsallianse i forvandling

Fem sinnssyke myter om Nord-Koreas ledere

Gjenforeningsbuen i Pyongyang

Gjenforeningsbuen i Pyongyang ble reist i 2001. Navnet skyldtes ikke noen nær forestående gjenforening mellom Sør-Korea og Nord-Korea, men snarere et realitetsfjernt ideologisk håp.

© Shutterstock

Propaganda møter gudsdyrkelse

Propaganda og persondyrkelse er helt nødvendig for regimet i Nord-Korea, som i flere tiår har opphøyet sine ledere som guddommelige skapninger. Her er fem av de mest vanvittige mytene om Nord-Koreas ledere.

Da Kim Jong-Il var tre uker gammel, tok han sine første skritt. Bare fem uker senere hadde han på mirakuløst vis fått evnen til å snakke.

Kim Jong-Il var et naturtalent på golfbanen. Første gang han svingte golfkøllen under en turnering, gjorde han fem hole-in-one, noe som er verdensrekord. Tiger Woods go home.

På bare to år skrev Kim Jong-Il 13 operaer. Han skrev også over 1500 bøker mens han studerte ved universitetet.

Kim Jong-Il gikk aldri på toalettet, en egenskap han hadde arvet fra faren. Den merkverdige evnen har tilsynelatende ikke gått i arv til sønnen. Kim Jong-Un er iallfall kjent for å ha med seg et personlig toalett uansett hvor han reiser.

Og nå som vi snakker om Kim Jong-Un, kan nordkoreanske skoleelever lese at landets nåværende leder kunne kjøre bil allerede da han var tre år gammel.

Ung amerikaner døde etter halvannet års fangenskap i Nord-Korea

I 2016 ble den amerikanske universitetsstudenten Otto Warmbier dømt til 15 års straffarbeid for å ha stjålet politisk propagandamateriale under sitt besøk i Nord-Korea. I dette klippet innrømmer han forbrytelsen for åpne TV-kameraer før han gråtende bønnfaller regimet om tilgivelse. Da Otto Warmbier endelig ble utlevert til USA etter halvannet års diplomatisk tautrekking, ​​hadde han gått i koma og døde kort tid etter.