Institute of Archaeology at the Chinese Academy of Social Sciences
Keiserlig toalett fra Kina

Arkeologer finner 2400 år gammelt keisertoalett

Under utgravningen av et kinesisk palass har arkeologer funnet et imponerende toalett, som sannsynligvis har tilhørt ingen ringere enn landets gamle keiser. Selv spyling hadde keiseren mulighet for.

Arkeologene har gjort et overraskende funn under utgravningen av et keiserpalass i byen Yueyang i det sørlige Kina. «Alle på utgravningsstedet var først overrasket. Og så brøt vi ut i latter», forklarer Liu Rui fra arkeologisk institutt ved det kinesiske akademiet for samfunnsvitenskap – en av arkeologene som var til stede under utgravningen. Det overraskende funnet var et 2400 år gammelt toalett.

Mens de fleste kinesere på den tiden måtte gjøre sitt fornødne i en bøtte eller lignende og deretter bære etterlatenskapene bort selv, kunne Yueyang-toalettet spyle ned.

Keiserlig toalett fra Kina

Arkeologene vet ennå ikke med sikkerhet om toalettet var laget for å sitte på, eller om keiseren sto over skrevs over det.

© Institute of Archaeology at the Chinese Academy of Social Sciences

Må ha tilhørt keiseren

«En luksusgjenstand som et toalett med spyling kan bare ha tilhørt et høytstående medlem av samfunnet på den tiden», forklarer Rui. Toalettet er det første med spyling som er gravd ut i Kina.

Antagelig har toalettet tilhørt en av de siste keiserne i Qin-dynastiet. Enten Qin Xiaogong (381–338 f.Kr.), hans far Qin Xian’gong (424–362 f.Kr.) eller den første keiseren fra Han-dynastiet, Liu Bang (256–195 f.Kr.).

Kineserne var ikke de første som laget toaletter med spyling. Den æren går til Indus-sivilisasjonen i dagens Pakistan, hvor arkeologene har funnet toaletter med primitiv spyling fra 2500 f.Kr. Men funnet viser at oldtidens kinesere også hadde teknologien.

Nå har arkeologene begynt å undersøke det indre av toalettet i håp om å finne rester av menneskelige ekskrementer, som kan gi innsikt i keiserens matvaner.

Funn av veggdekorasjon i Kina

Arkeologene har også funnet flere utsmykninger som sannsynligvis stammer fra palassets vegger.

© Institute of Archaeology at the Chinese Academy of Social Sciences