Sanxingdui Museum

Arkeologer finner Kinas tre

Arkeologene jubler: Kanskje holder den 3000 år gamle legenden stikk.

Under utgravninger av oldtidsbyer er det ikke uvanlig å finne trær. Likevel sperret kinesiske arkeologer opp øynene da de fant et nesten fire m høyt eksemplar i en gammel offergrav.

Treet i den sørvestlige Sichuan-provinsen var til og med støpt i bronse.

Funnet stammer fra Shu-dynastiet og ble fremstilt mellom år 1600 og 1046 f.Kr. Forskerne fra Sanxingdui-museet fant også rester av minst fem andre mindre bronsetrær.

I offergraven lå bronsetreet begravd under et tykt lag elfenben og andre offergaver. Utgravningen tok derfor fire måneder.

VIDEO: Se arkeologene sveve over offergraven

Med det nye funnet i offergravene råder kinesiske museer nå over to store bronsetrær. Arkeologene antar derfor at trærne kan være knyttet til en av de få overlevende legendene fra Shu-dynastiet, som etterlot seg få skriftlige spor.

Legende berettet om to trær

For vel 3000 år siden dyrket kineserne sola som en guddom, og ifølge legenden lettet en fugl hver morgen fra et tre i øst med ni soler, som de bar over himmelen til et tre i vest. Men mennesker på jorda kunne kun se fuglene og visste derfor ikke at det fantes flere soler.

Det er nærliggende for forskerne å anta at bronsefunnet representerer de hellige trærne i legenden, men arkeologene vil foreløpig ikke utelukke at trærne faktisk er ett enkelt kjempetre som er brutt opp i flere deler.