Liu Kun/SIPA/Ritzau Scanpix
Kina guldsegl Zhang Xianzhong

Brutal opprørsleder mistet uvurderlig gullsegl i sjøslag

Under utgravingen av en av Kinas største skatter har arkeologer gjort et spektakulært gullfunn.

Et uvurderlig segl som har tilhørt en kinesisk prins har dukket opp under en spektakulær utgraving i Kinas Sichuan-provins.

Her har arkeologer siden januar funnet mer enn 10.000 gjenstander som sank til bunns i Min Jiang-elven under et stort sjøslag i 1646.

Ifølge avisen China daily omfatter de mange gjenstandene gull, sølv, mynter, smykker og våpen som tilhørte den brutale opprørslederen Zhang Xianzhong.

På 1600-tallet ledet han en bondeoppstand mot Mingdynastiet og erobret bl.a. Sichuans provinshovedstad Chengdu, hvor han i 1644 utropte seg til keiser.

Flåte falt i bakhold

To år etter forlot Xianzhong byen for å erobre Kinas Hubeiprovins, men hans enorme flåte ble angrepet av en av Mingdynastiets generaler, som senket opp mot 1000 av skipene hans.

Om bord var bl.a. det nesten åtte kilo tunge gullseglet, som ifølge inskripsjonen har tilhørt en av Mingdynastiets prinser. Seglet er sannsynligvis blitt røvet av Xianzhong.

Den selvutropte keiseren, som ifølge historiske kilder stod bak enorme massakrer på sivile­, ble drept i et slag i 1647.

Over 60.000 gjenstander funnet

Utgravingen av de tapte skattene startet i 2017, etter at gjenstander fra Mingdynastiet dukket opp på svartebørsen.

Politiet undersøkte saken og fant flere illegale utgravinger langs Min Jiang-elvens bredd.

Myndighetene startet derfor en utgraving som frem til nå har resultert i funnet av over 60.000 gjenstander.