Hao Wei/Public Domain
Den kinesiske mur i solnedgang

Bygningsarbeidere arrestert: Brøt seg gjennom den kinesiske mur for å lage snarvei

To kinesiske bygningsarbeidere risikerer strenge straffer for å ha kjørt gjennom en del av den kinesiske mur med en gravemaskin.

I det nordvestlige Kina har to bygningsarbeidere havnet i alvorlige problemer etter å ha brukt en gravemaskin til å lage et stort hull i en del av den kinesiske mur.

Hullet ble oppdaget 24. august i nærheten av landsbyen Yangqianhe, ca. 350 km vest for Beijing.

Kinesisk stats-TV melder at "to mistenkte er arrestert i henhold til loven, og saken er under etterforskning".

De to bygningsarbeiderne - en 38 år gammel mann og en 55 år gammel kvinne - skal ha ødelagt en del av muren for å ta en snarvei til neste jobb.

De to arresterte risikerer nå en streng straff for å ha ødelagt en del av [den kinesiske mur] (https://historienet.no/teknikk/byggverk/den-kinesiske-mur-fra-brutalt-forsvarsverk-til-ledende-turistattraksjon), som ellers beskrives som "relativt godt bevart" av landets myndigheter.

Vei gjennom hull i den kinesiske mur

Bilder viser at en stor del av den kinesiske mur har blitt ødelagt for å lage en vei gjennom byggverket.

© Youyu Public Security Bureau

Muren er i fare

Det er langt fra første gang deler av den 21 196 kilometer lange muren blir helt eller delvis ødelagt. I århundrer har lokalbefolkningen gjenbrukt materialer fra muren til blant annet å bygge hus.

På 1950- og 60-tallet ble deler av muren også brukt til byggematerialer med myndighetenes velsignelse.

"På den tiden tok ikke folk det så nøye", forklarer Don Yaohui, visepresident i The Great Wall Society of China. "De rev ned deler av muren og gjenbrukte den til alt mulig."

Under mottoet "Elsk Kina, reparer den kinesiske mur" har den kinesiske regjeringen iverksatt en stor kampanje for å redde muren.

En rapport fra 2019 konkluderte imidlertid med at 18,4 prosent av muren var dårlig bevart, 27,1 prosent sto i fare for å forsvinne helt, mens 24,1 prosent allerede var forsvunnet.