Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hva skjedde med Kinas siste keiser?

Keiser Puyi ble tvunget av tronen mens han fortsatt var et barn fordi Kina etter Xinhai-revolusjonen ble en republikk. Siden ble Puyi kasteball mellom Asias stormakter.

FR Jin

Puyi var bare to år da han besteg tronen som keiser av Kina i 1908. Dessverre for den lille gutten forvandlet Xinhai-revolusjonen Kina til en republikk bare tre år senere. Dermed var over 2000 år med kinesisk keiserdømme over.

Puyi ble tvunget til å abdisere, men fikk likevel lov til å beholde keisertittelen og bo i keiserpalasset i en slags husarrest.

Her omga han seg med elskerinner, fikk servert 40-retters middager og førte på alle måter en keiserlig tilværelse, helt til han som 19-åring flyktet til Tianjin og overga seg til de japanske troppene som hadde invadert Kina.

Puyi var marionettdukke for Japan

Da japanerne erobret Mandsjuria i 1931, innsatte de Puyi først som president og senere som keiser av det erobrede området. Her fungerte Puyi som en marionettregent for Japan helt til slutten av 2. verdenskrig, da japanerne kapitulerte.

Deretter frasa Puyi seg straks keisertittelen og erklærte at Mandsjuria ville slutte seg til Kina igjen. Den tidligere keiseren prøvde så å flykte til Korea, men ble tatt til fange av sovjetiske soldater og sendt til Sibir.

I 1950 ble han utlevert til Kinas nye kommunistiske styre. Puyi ble i årene som fulgte «rehabilitert» i fengsel, før han til slutt ble erklært som "lojal kommunist" og løslatt. Puyi arbeidet deretter som gartner i den botaniske hagen i Beijing helt til sin død i 1967.

Les også:

Kina i oldtiden

7 oppfinnelser som stammer fra Kina

13 minutter
Kina guldsegl Zhang Xianzhong
Kina i oldtiden

Makeløst skattefunn i Kina

2 minutter
Kina i oldtiden

Skruppelløse briter innhyllet Kina i opiumtåke

16 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul